Ni socijalisti nisu uspjeli sastaviti vladu, najavljeni novi izbori u Bugarskoj

Svijet 07. ruj 202121:56
izbori, glasanje
Izvor: Unsplash (ilustracija)

Nijedna od stranaka u Bugarskoj koje su pokušale sasataviti vladu nakon nedavnih izbora u tome nije uspjela, a zadnji koji su to pokušali, socijalisti, u utorak su vratili svoj mandat.

Nakon izbora 11. srpnja, ni socijalisti, treća najjača stranka u zemlji, nisu uspjeli sastaviti većinu te su svoj mandat vratili predsjedniku Rumenu Radevu.

“Nažalost, čekaju nas novi izbori i pregovori”, rekao je Radev.

Nakon trećeg neuspješnog pokušaja sastavljanja vlade, Radev mora raspustiti parlament, odrediti novi datum izbora i imenovati drugu privremenu vladu. Nije točno određen rok do kada taj proces mora biti završen.

Sljedeći izbori u Bugarskoj bili bi treći po redu u 2021. Iako se točan datum održavanja novih izbora još ne zna, moguće je da bi se održali u studenom, kada se održavaju i predsjednički izbori.

Socijalisti, s 36 od 240 mjesta u parlamentu, ovise o podršci pet drugih stranaka od kojih su neki međusobni protivnici.

Populistička stranka ITN (punog naziva Postoji takav narod) pobijedila je na izborima 11. srpnja sa 65 mandata, tijesno pobijedivši stranku bivšeg premijera Bojka Borisova, GERB (Građani za europski razvoj Bugarske), koja je osvojila 63 mandata.

GERB je izgubio podršku glasača nakon što su ga političke stranke koje su 2020. prosvjedovale protiv vlade Bojka Borisova optužile za korupciju.

Ni ITN ni GERB, dvije najveće stranke u Bugarskoj, ne mogu sastaviti vladu jer nemaju većinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar