Njemačka izrazila solidarnost s Izraelom i pozvala na prekid vatre

Svijet 20. svi 202111:381 komentar
Izvor: REUTERS

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izrazio je u četvrtak "solidarnost" s Izraelom i pozvao na prekid vatre s Hamasom koji vlada u Pojasu Gaze.

“Smatramo da je ono što čini Izrael (u Pojasu Gaze) obuhvaćeno pravom na samoobranu”, rekao je Maas na zajedničkoj konferenciji za novinare u Tel Avivu s izraelskim kolegom Gabijem Ashkenazijem.

“Izrael sada koristi to pravo i ono znači da ne smije dopustiti sustavima koji napadaju izraelske mete da nastave funkcionirati”, dodao je, govoreći o sukobu između Izraela i Hamasa koji je počeo 10. svibnja.

“Dopustite mi da jako jasno ponovnim, za nas, sigurnost Izraela i s njome sigurnost svih njemačkih Židova nije nešto o čemu bi se moglo pregovarati i Izrael će uvijek na to moći računati”, naglasio je.

No “broj žrtava raste svaki dan i to nas jako zabrinjava”, dodao je.

“Zato podržavao međunarodne napore u cilju proglašenja prekida vatre i jednako smo uvjereni da, u interesu stanovništva, nasilje mora brzo prestati”.

Maasa će navečer primiti predsjednik palestinskih vlasti Mahmud Abas u Ramalahu na Zapadnoj obali, ali neće izravno razgovarati s Hamasom, koji EU smatra terorističkom organizacijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar