Njemački biznismen uhićen jer je Rusiji prodavao sofisticiranu tehnologiju

Svijet 18. svi 202113:13
koronavirus, karantena, lockdown, njemačka, policija, granica, kontrola
Izvor: Christof STACHE / AFP, Ilustracija

Policija u Leipzigu je po nalogu glavnog državnog odvjetništva u Karlsruheu uhitila njemačkog poslovnog čovjeka pod optužbom da je ruskoj vojnoj industriji usprkos embargu prodavao sofisticiranu njemačku tehnologiju koja bi mogla biti upotrebljena u proizvodnji vojnih raketa.

“Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni u dva navrata bez dozvole ministarstva gospodarstva izvezao u Rusiju strojeve i opremu njemačkih izvođača”, stoji u priopćenju Glavnog državnog odvjetništva u Karlsruheu koje preuzima slučajeve kod kojih postoji opasnost po ugrozu njemačkog ustavnog poretka.

Osumnjičeni Alexander S. je preko tvrtke u Rusiji, za koju je poznato da djeluje kao paravan za ruske tajne službe, prodavao visoko specijalizirane strojeve koji su bili namijenjeni ruskoj vojnoj industriji.

Konkretno se radi o tvrtkama koje proizvode pogone za vojne rakete.

“Osumnjičeni je tijekom 2019. prodao dva stroja i jedan aparat Rusiji bez dozvole Saveznog ureda za gospodarstvo i kontrolu izvoza (BAFA) s tim da je naveo krivog primatelja pošiljke kako bi sakrio pravog kupca” stoji u priopćenju.

Izvoz i prodaja robe u Rusiju koja bi mogla biti upotrebljena u vojne svrhe je zabranjena nakon ruske agresije na Ukrajinu 2014.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar