Novi Zeland ukida zakon o zabrani pušenja za buduće generacije

Svijet 27. stu 202308:43 0 komentara
Unsplash / ilustracija

Nova vlada Novog Zelanda ukinut će vodeći svjetski zakon o zabrani pušenja za buduće generacije kako bi pomogla u plaćanju smanjenja poreza, potez za koji dužnosnici javnog zdravstva vjeruju da će stajati tisuće života i biti "katastrofalni" za zajednice Maora.

U 2022. zemlja je donijela pionirski zakon koji je uveo stalno povećanje dobi za pušenje kako bi spriječio one rođene nakon siječnja 2009. da ikada mogu legalno kupiti cigarete. Zakon je osmišljen kako bi spriječio tisuće smrti povezanih s pušenjem i uštedio zdravstvenom sustavu milijarde dolara, prenosi The Guardian.

Zakon, za koji se smatra da je nadahnuo plan u Ujedinjenom Kraljevstvu za postupno ukidanje pušenja za buduće generacije, sadržavao je niz drugih mjera kako bi se pušenje učinilo manje pristupačnim. Uključuje dramatično smanjenje zakonske količine nikotina u duhanskim proizvodima, dopuštanje njihove prodaje samo u posebnim prodavaonicama duhana i smanjenje broja legalno dopuštenih prodavaonica cigareta sa 6000 na samo 600 diljem zemlje.

Zakoni su se trebali provoditi od srpnja 2024. No, kao dio koalicijskog sporazuma s populističkim New Zealand Firstom, National je pristao ukinuti amandmane, uključujući “uklanjanje zahtjeva za denikotizaciju, uklanjanje smanjenja maloprodajnih mjesta i zabrane proizvodnje ”.

U subotu je nova ministrica financija, Nicola Willis, rekla da će mjere biti ukinute prije ožujka 2024., a prihod od prodaje cigareta ići će za smanjenje poreza koalicije. National je morao pronaći nove načine za financiranje svog poreznog plana, nakon što je njegov koalicijski partner, New Zealand First, odbio prijedlog da se stranim kupcima vrati na tržište nekretnina.

U predizbornom fiskalnom ažuriranju Ministarstva financija navodi se da bi smanjenje broja trgovina koje bi mogle prodavati duhanske proizvode i niza ograničenja značajno smanjilo prihod krune, rekla je Willis za Newshub Nation.

„Vraćajući se na one dodatne izvore prihoda i druga područja uštede koja će nam pomoći u financiranju smanjenja poreza, moramo zapamtiti da su promjene zakona o zabrani pušenja imale značajan utjecaj na državne knjige s oko milijardu dolara .”

Willis je rekla da su koalicijski partneri Act i New Zealand First “ustrajali” na poništavanju ograničenja.

Premijer Christopher Luxon rekao je da će preokret spriječiti pojavu skrivenog tržišta duhana i spriječiti da trgovine budu meta kriminala.

“Koncentracija distribucije cigareta u jednoj trgovini u jednom malom gradu bit će veliki magnet za kriminal”, rekao je Luxon.

Luxon je rekao da će njegova vlada nastaviti smanjivati stope pušenja kroz obrazovanje i druge politike pušenja.

No, stručnjaci za javno zdravstvo izrazili su šok zbog promjene politike, rekavši da bi to moglo koštati do 5000 života godišnje, te da bi bilo posebno štetno za Maore, koji imaju veću stopu pušenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!