Obitelj Radovana Karadžića tuži SAD

Svijet 03. svi 202309:01 0 komentara
Peter Dejong / POOL / AFP, Ilustracija

Članovi obitelji bivšeg političkog vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji je osuđen za ratne zločine u ratu u BiH 1990-ih, tužili su u utorak Ministarstvo financija SAD-a zbog toga što su ostali na američkom popisu sankcija.

Karadžićeva supruga Ljiljana, sin Aleksandar i kći Sonja izjavili su u tužbi saveznom sudu u Washingtonu da Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva financija, koji upravlja sankcijama SAD-a, neopravdano odugovlači s donošenjem odluke o tome hoće li im ukinuti sankcije.

Glasnogovornik Ministarstva financija nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar.

Njih troje sankcionirala je američka vlada 2003. nakon što su bili osumnjičeni da su pomagali Karadžiću dok je bio suočen s optužnicom suda u Den Haagu za zločine povezane s genocidom nad Muslimanima u Bosni.

Obitelj tvrdi da nisu pomogli Karadžiću da izbjegne uhićenje.

Radovan Karadžić je uhićen 2008. i kasnije osuđen na doživotni zatvor zbog uloge u masakru u Srebrenici kada su snage bosanskih Srba u srpnju 1995. ubile više od 8 tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka.

Njegova obitelj rekla je da su 2020. počeli s podnošenjem zahtjeva Ministarstvu financija da ih se ukloni s popisa sankcioniranih osoba poznatog kao popis “Posebno označenih državljana”.

Uključivanje na popis koštalo ih je mogućnosti zapošljavanja, onemogućilo im otvaranje bankovnih računa i nepravedno ih stigmatiziralo, stoji u tužbi.

Unatoč trogodišnjim razgovorima između OFAC-a i obiteljskog odvjetnika, OFAC još nije donio odluku ni za jedan od tri zahtjeva, kažu oni.

”Nije pošteno da netko mora čekati toliko dugo na odluku”, izjavio je obiteljski odvjetnik Peter Robinson.

U tužbi se traži od suda da naredi OFAC-u da odluči o njihovim zahtjevima u roku od 30 dana i da se podmire odvjetnički troškovi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!