Objavljena nova analiza: Kako Rusi koriste nuklearku za sijanje straha

Rat u Ukrajini 04. kol 202209:03 > 09:511 komentar
Izvor: Andrey BORODULIN / AFP / Profimedia / ilustracija

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu analizu rata u Ukrajini u kojoj je objašnjeno kako ruske snage koriste nuklearku za sijanje straha među zapadnim silama.

Ruske snage vjerojatno koriste ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižje u Enerhodaru kako bi iskoristile zapadne strahove od moguće nuklearne katastrofe u Ukrajini. Vjerojatno je da to čine kako bi smanjili volju Zapada da nastavi pružati vojnu pomoć ukrajinskoj vojsci.

VEZANA VIJEST

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao je 3. kolovoza da je ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižje, koja je pod ruskom okupacijom, “potpuno izvan kontrole” i da je “svako načelo nuklearne sigurnosti prekršeno” u nuklearki.

Također je upozorio da ruske snage ne poštuju fizički integritet elektrane te je zamolio Rusiju i Ukrajinu da brzo omoguće posjet promatrača IAEA-e kompleksu.

Šef okupacijske administracije Evgenij Balicki odgovrio je da je IAEA dobrodošla u elektranu.

“Spremni smo pokazati kako ruska vojska čuva elektranu danas i kako Ukrajina koja prima oružje sa Zapada, koristi to isto oružje da napadne nuklearku, ponašajući se pri tome kao majmun s granatom”, poručio je on.

Ruski dužnosnici pokušavaju prikazati Ukrajinu neodgovornom zbog upotrebe zapadnog oružja i žele prikazti da Ukrajina riskira izazivanje nuklearne katastrofe, a sve to čine kako bi smanjili napore i želju zapadnih zemalja u pružanju dodatne pomoći i vojne potpore ukrajinskoj nadolazećoj protuofenzivi na jugu zemlje, piše ISW.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar