Opasno priznanje šefa ukrajinskih špijuna zbog kojeg bi rat mogao eskalirati

Svijet 19. svi 202322:50 0 komentara
Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe rekao je u intervjuu da je Kijev izvršio atentat na ruske propagandiste. General-bojnik Kirilo Budanov priznao je to u intervjuu na ukrajinskom YouTube kanalu Rizni Lyudi.

Kako prenosi neovisni medij na ruskom jeziku Meduza, Kiril Budanov je rekao da je Ukrajina “uspješno ciljala dosta ljudi” povezanih s propagandom Kremlja od početka rata prije gotovo 15 mjeseci.

Budanov nije otkrio imena pojedinaca na koje je Ukrajina navodno ciljala, ali je nekoliko poznatih, prokremaljskih osoba ubijeno ili ranjeno u Rusiji od početka rata. Među popraćenijim incidentima bilo je ubojstvo bombom automobilom u kolovozu prošle godine Darje Dugine, novinarke i kćeri Aleksandra Dugina, ideologa poznatog kao “Putinov filozof”. Nedavno je istaknuti vojni bloger Vladlen Tatarski ubijen u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu u travnju, a ranije ovog mjeseca prokremaljski pisac Zahar Prilepin ozlijeđen je u napadu bombom automobilom.

“Za neke slučajeve svi znaju”

Ukrajina je ranije demantirala umiješanost u smrt Dugine i Tatarskog, dok kijevske sigurnosne službe nisu ni potvrdile ni demantirale svoju ulogu u incidentu s Prilepinom.

Premda nije iznio više detalja o umiješanosti Ukrajine u bilo koju smrt ruskih propagandista, Budanov je rekao da je “bilo istaknutih slučajeva za koje svi znaju, zahvaljujući medijskom izvještavanju”.

Budanov je rekao da je potencijal ruske vojske za napredovanje potpuno iscrpljen, ali još uvijek ima značajan obrambeni potencijal. “Podigli su višeslojni obrambeni sustav”, rekao je. “Ipak, ovo nije ista ruska vojska od koje se moglo očekivati da će voditi značajne ofenzivne operacije.”

“80 posto onoga što Prigožin kaže je istina”

Budanov je, prenosi Newsweek, također pohvalio Wagnerovu skupinu ruskih plaćenika i njenog vođu Jevgenija Prigožina, barem u usporedbi s formalnim vojnim snagama ruskog Ministarstva obrane. “Grupa Wagner je maksimalno učinkovita; regularna vojska Ministarstva obrane je maksimalno neučinkovita”, navodno je rekao Budanov. “Iz čiste zavisti rusko zapovjedništvo pokušava potkopati i eliminirati Wagnerovu grupu. Strašna stvar je da je 80 posto onoga što Prigožin kaže apsolutna istina.”

Na pitanje Newsweeka o komentarima Budanova Jason Jay Smart, politički savjetnik za postsovjetsku i međunarodnu politiku, opisao je ulogu koju propagandisti mogu imati tijekom rata.

“Nürnberški proces proglasio je Juliusa Streichera, propagandista, krivim za tjeranje njemačkog stanovništva na ratovanje”, rekao je Smart za Newsweek. “Ruski propagandisti danas igraju ključnu ulogu u promicanju narativa Kremlja diljem nacije. Uklanjanje ovih glasnih zagovornika genocida bilo bi pozitivno i za Ukrajinu i, u konačnici, za Rusiju.”

Inače, Moskva je krajem travnja izdala tjeralicu za uhićenjem Kirila Budanova pod sumnjom da je osnovao terorističku grupu, osumnjičen je za terorističke napade i ilegalno posjedovanje eksploziva i vatrenog oružja.

Magazin Time je, prenoseći ovu vijest, zaključio kako ovakvi komentari potiču strah od eskalacije rata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!