Opušci su najbrojnija vrsta otpada na svijetu

Svijet 07. srp 202114:07 0 komentara
MorgueFile/ilustracija

Pušači u svijetu, njih 1,3 milijardi, "nepravilno odlože" gotovo 4,5 bilijuna cigareta svake godine, pa su opušci najbrojnija vrsta otpada na planetu, ističe organizacija za borbu protiv duhana STOP.

No i ta poplava opušaka samo je dio štete za okoliš koju izaziva duhanska industrija, ističe STOP, jer ne samo da se duhan uzgaja na područjima s kojih su raskrčene šume, nego njegova proizvodnja degradira tlo i zagađuje zrak, tlo i vodu.

Milijarde stabala svake se godine sruši za proizvodnju cigareta, na što otpada pet posto globalne deforestacije, po STOP-u, koji dodaje da opušci čine oko 20 posto otpada prikupljenog čišćenjem oceana.

Kemikalije koje otpuštaju opušci mogu biti dovoljno otrovne da ubiju 50 posto morske i slatkovodne ribe koje su im izložene 96 sati, pokazala su istraživanja na koja se poziva STOP, a u kojima se opuške namakalo u litri vode 24 sata.

Šteta će vjerojatno postati i veća budući da pušenje elektroničkih cigareta postaje sve popularnije, navodi STOP, koji financira Bloomberg Philanthropies i partnerstvo je koje uključuje Sveučilište u Bathu u Britaniji i Globalni centar za dobro upravljanje u kontroli duhana iz Bangkoka.

Otpad od elektroničkih cigareta mogao bi biti ozbiljnija ekološka prijetnja od cigareta, upozorava STOP, jer sadrži metal, elektroniku, plastične patrone za jednokratnu uporabu, baterije i otrovne kemikalije u tekućini.

Uz to, pušenje ubije gotovo osam milijuna ljudi na svijetu svake godine i izaziva značajne zdravstvene troškove, po WHO-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!