Pokrenuta istraga protiv milijunaša koji je jurio Njemačkom 417 km/h

Svijet 25. sij 202207:28 > 08:04 1 komentar
Caroline Seidel / dpa / AFP / Ilustracija

Njemačka policija pokrenula je istragu protiv češkog multimilijunaša Radima Passera koji je njemačkom autocestom vozio 417 km/h i poslije se time hvalio na YouTubeu.

Iako na njemačkim autocestama nema ograničenja brzine, utrkivanje je zabranjeno.

Prema njemačkim zakonima i tzv. pojedinačna utrka zabranjena je ako se vozač “neprilagođenom brzinom, grubo kršeći pravila i neobazrivo vozi u cilju postizanja najveće moguće brzine“, priopćila je policija u Magdeburgu u ponedjeljak navečer.

Na video snimci, koju je češki građevinski poduzetnik Radim Passer postavio na svoj YouTube kanal, vidljivo je kretanje sportskog automobila Bugatti Chiron njemačkom autocestom A2 od Berlina prema Hannoveru i postizanje brzine do 417 kmh.

Radi se o o “neodgovornoj i opasnoj vožnji“ iako ograničenja nema.

“Vozač se smije kretati onom brzinom pri kojoj je moguće upravljati automobilom“, stoji u priopćenju policije.

“Vožnja preko 400 km/h izuzetno je opasna, između ostalog i zbog vrlo velike duljine kočenja koja pri ovim brzinama raste eksponencijalno, a ne linearno“, rekao je njemački stručnjak za cestovni promet Ferdinand Dudenhoeffer.

On se zapitao smije li se multimilijunašima dozvoliti “da se zabavljaju po njemačkim autocestama i tako dovode u opasnost tuđi životi“.

Njemački proizvođači sportskih automobila poput BMW-a, Mercedesa ili Audija još su se 1987. dobrovoljno obvezali na automatsko ograničenje brzine u svojim automobilima na 250 km/h.

Radim Passer obogatio se na tržištu nekretnina i po češkom izdanju časopisa Forbesa, ‘težak’ je oko 305 milijuna dolara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.