Poljska: Europa je bliže ratu nego ikad u 30 godina

Svijet 13. sij 202213:04
ANATOLII STEPANOV / AFP, Ilustracija

Europa je bliže ratu nego ikad u 30 godina, upozorio je poljski ministar vanjskih poslova tijekom trećeg kruga razgovora ovaj tjedan u svrhu ublažavanja napetosti zbog ruskog zahtjeva da se Ukrajini nikada ne dopusti uključenje u NATO savez.

Obraćajući se predstavnicima 57 članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Zbigniew Rau nije imenovao Rusiju, ali je naveo niz sukoba u koji je navodno Moskva uključena. “Čini se da je opasnost od rata na prostoru OESS-a veća nego ikad u 30 godina”, rekao je Rau u govoru iznoseći prioritete svoje zemlje dok ove godine predsjeda tom organizacijom. “Već nekoliko tjedana suočeni smo s mogućnošću velike vojne eskalacije u istočnoj Europi.”

Poljska je među članicama NATO-a koja najviše diže glas kada se radi o suočavanju s onim što smatra ruskim revizionističkim ambicijama u istočnoj Europi. “Trebali bismo se usredotočiti na mirno rješavanje sukoba u Ukrajini i oko nje”, dodao je Rau, pozivajući na “puno poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i jedinstva Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica”.

Rusija je rasporedila oko 100.000 vojnika u blizini svojih granica s Ukrajinom, koja se već bori sa separatistima koje podupire Moskva na svom istoku. Rusija je anektirala ukrajinsku regiju Krim 2014. godine. Razgovori u četvrtak u Beču prvi su ovaj tjedan na kojima će Ukrajina biti zastupljena, i to samo na nižoj, veleposlaničkoj razini.

Na ministarskim razgovorima ovaj tjedan između Rusije i SAD-a u Ženevi i Rusije i NATO-a u Bruxellesu nije postignut napredak. Kremlj je u četvrtak sigurnosne pregovore Rusije sa Sjedinjenim Državama i NATO-om ocijenio kao “neuspješne” i rekao da postoji neslaganje oko temeljnih pitanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.