Potvrđena nova izraelska vlada, Netanyahuova era je završila

Svijet 13. lip 202120:51 > 23:18
Izvor: EMMANUEL DUNAND / AFP

Dugogodišnja vladavina izraelskog premijera Benjamina Netanyahua završila je u nedjelju kada je izraelski parlament potvrdio novu "vladu promjena" koju vodi nacionalist Naftali Bennett.

Povlačeći se u oporbu, Netanyahu (71), najdominantniji izraelski političar svoje generacije, obećao je da će se uskoro vratiti na vlast.

Na bučnoj sjednici na kojoj su Netanyahuovi desničarski i ultraortodoksni pristaše Bennettu poručili da ga treba biti “stid” i da je “lažljivac”, parlament je izglasao povjerenje njegovoj novoj vladi krajnje tijesnom većinom od 60 glasova prema 59.

Bivši ministar obrane i milijunaš iz high-tech sektora, Bennett (49) će ubrzo prisegnuti.

Njegova koalicija uključuje prvi put u izraelskoj povijesti stranku koja predstavlja 21 posto arapske manjine.

Bennetta će na dužnosti premijera 2023. zamijeniti centrist Yair Lapid

Budući da imaju malo toga zajedničkog osim želje da okončaju Netanyahuovu eru i političku blokadu koja je dovela do četiri neriješena izbora u dvije godine, koalicija ljevičarskih, centrističkih, desničarskih i arapskih stranaka vjerojatno će biti krhka.

Najdugovječniji izraelski vođa, Netanyahu je na premijerskoj dužnosti bio od 2009., nakon prvog mandata od 1996. do 1999.

Oslabili su ga neuspjeh da ostvari sigurnu pobjedu na izborima od 2019. i suđenje zbog korupcije koje još traje.

Po koalicijskom sporazumu, Bennetta će na dužnosti premijera 2023. zamijeniti centrist Yair Lapid (57).

Nova vlada, formirana nakon neriješenih izbora 23. svibnja, planira izbjeći dalekosežne poteze u vrućim međunarodnim pitanjima kao što su politika prema Palestincima i fokusirati se na domaće reforme.

Palestinci očekuju da će Bennett nastaviti provoditi isti desničarski program kao i Netanyahu.

Biden pozdravio novu izraelsku vladu, nije spomenuo Netanyahua

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u nedjelju da su Sjedinjene Države i dalje predane izraelskoj sigurnosti i da će surađivati s novom izraelskom vladom koja je okončala eru premijera Benjamina Netanyahua.

U izjavi u kojoj nije spomenuo Netanyahua, Biden je pozdravio novu izraelsku vladajuću koaliciju koju predvodi nacionalist Naftali Bennett i potvrdio dobre američko-izraelske odnose.

“Radujem se suradnji s premijerom Bennettom kako bi se osnažili svi aspekti bliskih i trajnih odnosa između dviju nacija”, rekao je Biden. “Izrael nema boljeg prijatelja od Sjedinjenih Država”.

“Sjedinjene Države i dalje su odlučne u svojoj potpori izraelskoj sigurnosti”, rekao je Biden. “Moja administracija u potpunosti je predana suradnji s novom izraelskom vladom u cilju promicanja sigurnosti, stabilnosti i mira za Izraelce, Palestince i narode u široj regiji”.

Američki ministar obrane Lloyd Austin i državni tajnik Antony Blinken također su objavili priopćenja u kojima su pozdravili svoje kolege u novoj izraelskoj vladi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar