Predsjednik Šri Lanke pokušao pobjeći iz zemlje, zaustavilo ga osoblje aerodroma

Svijet 12. srp 202210:37 0 komentara
Ishara S. KODIKARA / AFP

Predsjednik Šri Lanke zapeo je u utorak u vlastitoj zemlji u ponižavajućem sukobu s imigracijskim osobljem zračne luke koje mu je onemogućilo odlazak na sigurno u inozemstvo, rekli su u utorak službeni izvori.

Gotabaya Rajapaksa obećao je da će podnijeti ostavku u srijedu i otvoriti put za “miran prijenos vlasti” nakon raširenih prosvjeda protiv njega zbog neviđene ekonomske krize u zemlji.

Predsjednik (73) napustio je službenu rezidenciju u Colombu neposredno prije nego što su u rezidenciju upali deseci tisuća prosvjednika, i pokušao je otputovati u Dubai, naveli su dužnosnici.

Rajapaksa kao predsjednik ima imunitet od uhićenja, a vjeruje se da želi otići u inozemstvo prije davanja ostavke kako bi izbjegao mogućnost da ga privedu.

No službenici za imigraciju nisu htjeli otići u VIP salon i ondje mu otisnuti pečat na putovnicu, a Rajapaksa je rekao da neće ići na ‘šalter’ jer strahuje od odmazde drugih korisnika zračne luke.

Predsjednik i njegova supruga prenoćili su u vojnoj bazi pokraj glavne međunarodne zračne luke nakon što su propustili četiri leta koji su ih mogli odvesti u Ujedinjene Arapske Emirate.

Predsjednikov najmlađi brat Basil, koji je podnio ostavku u travnju na poziciji ministra financija, propustio je let za Dubai rano u utorak nakon sličnog otpora osoblja zračne luke.

Basil je pokušao koristiti plaćenu uslugu concierge za poslovne putnike, ali osoblje zračne luke i imigracijsko osoblje rekli su da se povlače iz trake za brze usluge.

“Bilo je još nekih putnika koji su se protivili da se Basil ukrca na njihov let”, rekao je službenik zračne luke za AFP. “Bila je napeta situacija pa je žurno napustio aerodrom”, dodao je.

Basil, državljanin SAD-a, morao je nabaviti novu putovnicu nakon što je ostavio svoju u predsjedničkoj palači jer ju je obitelj Rajapaksa žurno napustila kako bi izbjegli gomilu, rekao je diplomatski izvor.

Službeni izvori rekli su da je u vili ostavljen i kovčeg pun dokumenata zajedno sa 17,85 milijuna rupija u gotovini, koji su sada pod nadzorom suda u Colombu.

Ured predsjednika se nije oglasio o tome gdje se predsjednik nalazi, ali je Rajapaksa i dalje vrhovni zapovjednik oružanih snaga s vojnim resursima na raspolaganju.

Još uvijek mu je otvorena opcija da brodom mornarice otplovi u Indiju ili na Maldive, rekao je izvor iz sektora obrane.

Ako Rajapaksa odstupi kao što je obećao, premijer Ranil Wickremesinghe automatski će postati vršitelj dužnosti predsjednika dok parlament ne izabere zastupnika koji će služiti predsjednički mandat do studenog 2024.

Šri Lanka nije platila u travnju svoj inozemni dug od 51 milijarde dolara i pregovara s MMF-om o mogućoj financijskoj pomoći.

Otok je gotovo iscrpio svoje, ionako oskudne, zalihe benzina. Vlada je naredila zatvaranje ureda koji nisu nužni te škola kako bi se smanjilo putovanje na posao i uštedjelo gorivo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.