Procurili povjerljivi ruski vojni dosjei: Ovo su kriteriji za nuklearni napad

Svijet 28. velj 202415:31 0 komentara
Sputnik/Sergei Savostyanov/Pool via REUTERS

Snage ruskog predsjednika Vladimira Putina vježbale su korištenje taktičkog nuklearnog oružja u ranoj fazi sukoba s velikom svjetskom silom, pokazuju povjerljivi dosjei.

Tajni dokumenti, u koje je uvid imao Financial Times, opisuju prag za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja koji je niži nego što je Rusija ikada javno priznala, navode stručnjaci koji su pregledali dokumente.

U 29 tajnih ruskih vojnih dosjea koji su prikupljeni u razdoblju između 2008. i 2014. navode se i scenariji za ratne igre i prezentacije za mornaričke časnike, koji raspravljaju o operativnim principima za korištenje nuklearnog oružja.

Kriteriji za nuklearni napad

Kriteriji za potencijalni nuklearni odgovor kreću se od neprijateljskog upada na ruski teritorij do specifičnijih okidača, kao što je uništenje 20 posto ruskih strateških podmornica s balističkim raketama, navodi FT.

Alexander Gabuev, direktor Carnegie Russia Euroazijskog centra u Berlinu gdje vodi renomirani tim analitičara, navodi da je ovo prvi put da su vidjeli ovakve dokumente te da oni pokazuju da je prag “za korištenje nuklearnog oružja prilično nizak”.

Rusko taktičko nuklearno oružje dizajnirano je za ograničenu upotrebu na bojnom polju u Europi i Aziji, za razliku od većeg “strateškog” oružja namijenjenog gađanju SAD-a.

Iako dosjei datiraju prije 10 i više godina, stručnjaci tvrde da su i dalje relevantni za trenutnu rusku vojnu doktrinu. Dokumente su FT-u pokazali zapadni izvori.

Unatoč bliskom odnosu Moskve i Pekinga, koji se produbio nakon što je Xi Jinping preuzeo vlast 2012., materijal ukazuje na to a je ruski istočni vojni okrug uvježbavao više scenarija koji prikazuju kinesku invaziju.

Nuklearni arsenal – kamen temeljac

Vježbe nude rijedak uvid u to kako Rusija na svoj nuklearni arsenal gleda kao na kamen temeljac svoje obrambene politike te kako uvježbava svoje snage da budu u mogućnosti izvesti prvi nuklearni napad pod određenim uvjetima na bojnom polju.

Jedna prezentacija obuke za mornaričke časnike ocrtava šire kriterije za potencijalni nuklearni napad, uključujući iskrcavanje neprijatelja na ruski teritorij, poraz jedinica odgovornih za osiguranje graničnih područja ili neposredni neprijateljski napad konvencionalnim oružjem .

Prag za nuklearni napad predstavlja kombinaciju čimbenika gdje bi gubici koje su pretrpjele ruske snage “neopozivo doveli do njihovog neuspjeha da zaustave veliku neprijateljsku agresiju”, što je “kritična situacija za državnu sigurnost Rusije”.

Ostali kriteriji

Drugi potencijalni uvjeti uključuju uništenje 20 posto ruskih strateških podmornica s balističkim projektilima, 30 posto njenih jurišnih podmornica na nuklearni pogon, tri ili više krstarica, tri aerodroma ili istovremeni pogodak na glavne i rezervne obalne zapovjedne centre, navodi FT.

Također se navodi da će ruska vojska moći koristiti taktičko nuklearno oružje za široki niz ciljeva, uključujući “obuzdavanje država od upotrebe agresije ili eskalacije vojnih sukoba”, “zaustavljanje agresije”, sprječavanje ruskih snaga da izgube bitke ili teritorij, i kako bi učinili rusku mornaricu “učinkovitijom”.

Američka vlada vjeruje da Rusija ima oko 2000 taktičkih nuklearnih oružja, što uključuje bombe koje mogu nositi zrakoplovi, bojeve glave za projektile kratkog dometa i topničke granate.

Putin je ranije rekao da bi Rusija iskoristila nuklearno oružje u dva slučaja – odmazda prema neprijateju koji prvi izvrši nuklearni napad i u slučaju kada je ugroženo samo postojanje Rusije, čak i ako se koristi konvencionalno oružje.

Ruski čelnici vjeruju da bi, dok bi nuklearni napad na Kinu ili SAD mogao biti “otrežnjujući”, nuklearni napad na Ukrajinu vjerojatno eskalirao sukob i doveo do izravne intervencije SAD-a ili UK-a, rekao je William Alberque, direktor strategije, tehnologije i kontrole naoružanja na Međunarodnom institutu za strateške studije. “To je apsolutno posljednja stvar koju Putin želi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!