Pusić: Netanyahuova vlast je donijela tragediju Palestini, ali i dramatično ugrozila sigurnost Izraela

Svijet 16. tra 202416:40 0 komentara

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić je gostovala u N1 Studiju uživo. S našom Ninom Kljenak je razgovarala o aktualnim vanjskopolitičkim temama.

Iran će odgovoriti na bilo kakve postupke protiv njegovih interesa, rekao je predsjednik Ebrahim Raisi, prenosi agencija ISNA, dan nakon što je Izrael upozorio da će odgovoriti na napad koji je Teheran izveo prošlog vikenda bespilotnim letjelicama i projektilima.

Proširenje sukoba – pokušaj Netanyahua za izlazak iz pat pozicije?

Bivša ministrica Vesna Pusić kaže da je odgovor Irana ovoga vikenda bio ne samo najavljen, već i ograničen na način koji želi da sukob ne eskalira dalje.

“Pitanje je kako će Netanyahuov režim na to reagirati i pitanje je koliko će slušati američke saveznike koji su za njih s jedne strane ključni”, kazala je, a zatim dodala: “S druge strane, Netanyahuov režim se često ponaša suprotno interesima i savjeta američkih vlasti. Pitanje je na koji način Netanyahu i njegovi partneri misle izaći iz ove situacije katastrofalnog rata u Gazi.”

“Postoji bojazan da je pokušaj da se taj rat proširi jedan od načina na koji Netanyahu misli izaći iz pat pozicije u kojoj se našao”, kaže bivša ministrica.

Prema nekoj vrsti rješenja se mora ići…

“Rješenje o kojem se nekad mnogo govorilo, a to je rješenje dvije države, je sada ponovno postalo aktualno, međutim, istovremeno je taj drugoročni kontekst proizveo situaciju u kojoj to danas više nije realno”, objašnjava.

Jedna država u kojoj bi svi imali jednaka prava, također, prema bivšoj ministrici, danas izgleda kao daleka obala, ali naglašava: “Prema nekoj vrsti rješenja se mora ići.”

“Podrška Netanyahuu i u samom Izraelu i međunarodno bitno pada. Zbog spasa Izraela se mora ići u izbore i izabrati nove vlasti. Njegova vlast je svakako donijela tragediju Palestini, ali je dramatično ugrozila i sigurnost Izraela”, smatra Pusić.

Je li BiH dovoljno zrela za Europsku uniju?

Osvrnula se i na europski put BiH i Kosova: “Pitanje je koliko će vlasti u Srbiji u suradnji s Miloradom Dodikom to moći minirati. To je glavno pitanje što se tiče BiH. Građani BiH, uključujući i građane Republike Srpske, još uvijek većinski podržavaju članstvo BiH u Europskoj uniji.”

“Za BiH, to je jedini put stabilizacije i izgradnje institucija države”, ističe.

“Izvještaj o kvalificiranosti Kosova za EU je pozitivan. Govori da je Kosovo po svim kriterijima ispunilo uvjete za članstvo. Često se spominje formiranje zajednice srpskih općina kao neki uvjet za članstvo, međutim u istom tom sporazumu je jedan od uvjeta napredovanja i Srbije i Kosova prema članstvu da se međusobno neće sprječavati u pridruživanju međunarodnim organizacijama”, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!