Putin bi uskoro mogao pretrpjeti dosad najteži poraz

Rat u Ukrajini 30. ruj 202221:53 > 22:06
Izvor: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Moskva je u petak slavila aneksiju ogromnog dijela istočne Ukrajine, ali zabava ruskog predsjednika Vladimira Putina uništio je munjeviti protunapad u kojem je vjerojatno tisuće vojnika ostalo zarobljeno u ključnom gradu koji bi sada trebao biti dio Rusije.

“Ovo je volja milijuna ljudi,” izjavio je Putin na blještavoj ceremoniji ispred visokorangiranih ruskih diplomata koji su još ostali u zemlji. “Stanovnici Luhanska, Donjecka, Hersona i Zaporižja postali su zauvijek naši sunarodnjaci.”

Dok je Putin likovao, ukrajinski izvori počeli su tvrditi da je strateški grad Liman – rusko vojno čvorište u Donjecku – opkoljen i da su prekinute linije opskrbe, piše Daily Beast.

VEZANE VIJESTI

“Liman! Operacija okruživanja ruske skupine je završena,” izjavio je ukrajinski zastupnik Oleksij Gončarenko u petak. Tvrdnja nije neovisno potvrđena ali, ako je to zaista istina, gubitak Limana jedan je od najozbiljnijih za Rusiju od početka rata.

Snage na strani Kremlja priznale su da su Ukrajinci ostvarili veliki napredak u regiji i da su blizu tome da presijeku ruske pozicije na sjeveru Donjecka, koji je pod ruskom kontrolom od srpnja.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog tweetao je a će ruske snage morati “tražiti dozvolu za izlazak iz Limana” ako se žele predati, dodajući: “Samo ako je, naravno, onima u Kremlju stalo do svojih vojnika.”

Ranije ovog tjedna, Ukrajina je rekla da su ostvarili velike napretke u ovom uporištu i da su blizu toga da ponovno preuzmu kontrolu nad teritorijem – bez obzira na Putinove tvrdnje da regija sada pripada Rusiji.

Zelenski: Čitav teritorij naše zemlje bit će oslobođen

Nakon što je Putin službeno objavio da će se četiri enklave – djelomično pod ruskom kontrolom – pripojiti Rusiji protivno svim međunarodnim zakonima, Zelenski se u govoru zavjetovao da će ih vratiti natrag.

“Čitav teritorij naše zemlje bit će oslobođen od ovog neprijatelja – neprijatelja ne samo Ukrajine, već i samog života, čovječanstva, zakona i istine,” rekao je Zelenski.

Poslednje vojno poniženje koje je doživjela Moskva nastavit će pojačavati glasine da bi Putin mogao iskaliti bijes na nove, još brutalnije načine.

Politički urednik ruske državne televizije Maksim Jusin upozorio je da Putin namjerava pokrenuti nuklearni napad “u narednih nekoliko dana ili tjedana,” dodajući da bi se ljudi “trebali zabavljati jer bi bilo žalosno da vrijeme koje nam je preostalo provedemo pesimistični.”

Vojni analitičari kažu da bi oslobađanje Limana moglo dodatno pojačati motivaciju ukrajinske vojske da uđu u Luhansk, provinciju u srcu industrijske regije Donbasa. Putin je anektirao Donbas nakon ilegalnog referenduma koji je, zapadni obavještajci kažu, održan pod prijetnjom oružjem.

Što ako padne Liman?

Ukrajinska vojska dala je grubu sliku opsežne protuofenzive: “Ako Liman padne, naše snage mogu prekinuti glavni opskrbni koridor ukrajinske vojske u Sjeverodonjecku i Lisičansku,” objavio je na telegramu glavni stožer ukrajinske vojske.

VEZANE VIJESTI

Britansko ministarstvo obrane izjavilo je da ovaj napredak Ukrajine dolazi istovremeno kad i ogromni problemi s opskrbom s kojima se suočavaju Rusi.

“Opskrba medicinskom opremom za ruske trupe u Ukrajini vjerojatno se pogoršava,” izjavilo je ministarstvo u petak. “Nekim nedavno mobiliziranim ruskim rezervistima naređeno je da si sami nađu pribor za prvi pomoć, a dobili su i savjet da kao jeftino rješenje mogu poslužiti i ženski higijenski proizvodi.”

Još jedan u nizu problema je i krađa: neki od novih vojnika koriste žičane vezice za pričvršćivanje zavoja za uniformu umjesto dosad korištenih čičaka. Razlog? Zavoje pričvršćene za uniformu čičkom lakše je ukrasti.

“Ovo će gotovo sigurno otežati ili potpuno onemogućiti pravovremeno korištenje čvrstih zavoja u slučaju obilnog krvarenja na bojišnici,” stoji u izjavi britanskog ministarstva. “Nedostatak povjerenja ruskih trupa u dostatnu medicinsku opremo gotovo sigurno pridonosi ionako lošoj razini motivacije i nedostatku volje da se upuste u bilo kakve ofenzivne operacije u mnogim jedinicama u Ukrajini.”

Ministarstvo također navodi da je, nakon uvođenja obvezne mobilizacije, dosad više Rusa pobjeglo preko granice nego što se zapravo borilo u ratu.

“Bogatiji i obrazovani su među najzastupljenijima od onih koji pokušavaju otići iz Rusije,” kažu. “Kada se zbroje s onim rezervistima koji su mobilizirani, ekonomski udarac Rusiji zbog smanjene dostupnosti radne snage i ubrzanja odljeva mozgova vrlo vjerojatno će postati sve značajniji.”

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.