Putin nije dobrodošao na obilježavanje Dana D

Svijet 17. tra 202415:26 0 komentara
Sergei SAVOSTYANOV / POOL / AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće biti pozvan na obilježavanje 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih vojnih snaga u Normandiji, poznatije kao Dan D, koji se dogodio u lipnju 1944., rekli su francuski organizatori.

Premda tadašnja sovjetska vojska nije sudjelovala u invaziji na Normandiju, Rusi su bili u redovima savezničkih vojnih snaga u vrijeme te čuvene bitke. Među njima je bilo i ruskih emigranata koji su služili u britanskoj vojsci.

Nekadašnji Sovjetski Savez nije sudjelovao u iskrcavanju u Normandiji, ali je odigrao ključnu ulogu u pobjedi saveznika na istočnom frontu, na što su Rusi jako ponosni. U bitkama protiv fašističke Njemačke poginuli su milijuni sovjetskih vojnika.

“Već više od dvije godine Ruska Federacija vodi agresijski rat protiv Ukrajine, što Francuska najoštrije osuđuje”, rekli su organizatori Reutersu.

“S obzirom na takve okolnosti predsjednik Putin neće biti pozvan na sudjelovanje u komemoraciji iskrcavanja u Normandiji. Rusija će biti pozvana kao predstavnica s obzirom na važnost uloge ruskih državljana i žrtve sovjetskog naroda jer njihov doprinos pobjedi nad fašizmom 1945. treba poštovati”, kazali su.

U lipnju se komemoracijama obilježava dan kada se više od 150 tisuća savezničkih vojnika iskrcalo na obalama Francuske da bi zajednički protjerali vojne snage nacističke Njemačke iz Europe.

Reuters piše kako je malo vjerojatno da bi Putin prihvatio poziv da prisustvuje događaju u Normandiji.

Od invazije na Ukrajinu rijetko napušta Rusiju, dijelom i zbog naloga Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) za njegovim uhićenjem, premda ga službena Moskva ne priznaje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!