Putin priznao: Sankcije bi ipak mogle imati negativan utjecaj

Svijet 29. ožu 202317:17
ALEXEI DANICHEV / SPUTNIK / AFP

Vladimir Putin je u srijedu rekao da bi međunarodne sankcije Rusiji zbog ofenzive na Ukrajinu mogle "kratkoročno" imati "negativne" posljedice po rusko gospodarstvo, podsjećajući pritom da je nezaposlenost na najnižoj razini te na pad inflacije u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Agencija AFP piše da se ruski predsjednik posljednjih mjeseci hvalio da se Rusija prilagodila novim uvjetima.

“Sankcije nametnute ruskom gospodarstvu kratkoročno bi mogle imati negativne posljedice”, upozorio je ruski predsjednik na sastanku vlade koji je prenosila televizija.

Ovo je prvi puta da je Putin javno priznao da sveobuhvatne sankcije, koje pogađaju brojne sektore, uključujući i energetiku, utječu na gospodarstvo zemlje.

Znak veće ovisnosti Moskve o Pekingu?

Više od godine dana nakon invazije, “nezaposlenost je na svom najnižem novou, na 3,6 posto, a krajem ožujka inflacija će pasti ispod 4 posto”, rekao je Putin, podsjetivši da je prošlog proljeća inflacija bila narasla na skoro 20 posto.

Vladimir ASTAPKOVICH / SPUTNIK / AFP

“No, to ne znači da su svi problemi riješeni i povratak gospodarskog rasta ne znači da se možemo opustiti”, upozorio je ruski predsjednik.

Vladi i ekonomskim stručnjacima je rekao da moraju “osigurati brzi razvoj novih projekata u proizvođačkoj industriji, s posebnim naglaskom na proizvode visoke tehnologije”.

“Naš financijski sustav morat će igrati važnu ulogu kako bi odgovorio potrebama izvoznika. I moramo zamijeniti zapadne tvrtke koje su radile u toj niši”, rekao je Putin.

Njegovi prijedlozi stižu tjedan dana nakon samita u Moskvi s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na kojem su dvojica čelnika dogovorili “jačanje” rusko-kineskih gospodarskih odnosa.

Neki promatrači, međutim, vide u tome znak sve veće ovisnosti Moskve o Pekingu, kako bi se kompenzirao gubitak europskog tržišta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.