Rekordna stopa inflacije u eurozoni: Rastu cijene u Njemačkoj i Austriji

Biznis 30. ruj 202212:08
Izvor: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Za razliku od Slovenije kojoj je rujan donio smanjenje inflacije i slabljenje inflacijskih pritisaka za 0,3 postotna boda (na 10,6 posto), Njemačka je zabilježila eksplozivan rast cijena na mjesečnoj razini od 2,2 postotna poena.

Prema prvoj procjeni, rujanska inflacija u Njemačkoj dostigla je 10,9 posto, prema harmoniziranom indeksu cijena HIPC koji je usporediv s indeksom ostalih članica eurozone.

VEZANE VIJESTI

Još jači udar od 2,5 postotnih poena u mjesec dana doživjeli su i Austrijanci gdje je inflacija u rujnu bila 11 posto, Nizozemci gdje je godišnja inflacija 17,1 posto, Belgija je na 12 posto, baltičke zemlje idu prema 25 posto, a jedina svjetla točka od jačih ekonomija je Francuska gdje je godišnja stopa inflacija u rujnu mjesecu bila samo 6,2 posto.

Nijemci pojašnjavaju da je ukidanje popularne karte od 9 eura za prijevoz željeznicom jedan od razloga za rekordnu inflaciju, no ta država ništa bolje ne stoji ni s cijenama hrane koje su u godini dana skuplje 18 posto. U prosjeku hrana u eurozoni poskupjela je 12 posto.

Prosječna inflacija u rujnu u eurozoni je bila 10 posto. Podataka za rujansku inflaciju u Hrvatskoj još nema, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar