Rusija izbačena iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava

Svijet 07. tra 202218:05 > 18:48 1 komentar
Screenshot YouTube

Opća skupština UN-a izglasala je izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava. Za prijedlog je glasalo više od dvOpća skupština Ujedinjenih naroda suspendirala je u četvrtak Rusiju iz Vijeća UN-a za ljudska prava zbog izvješća o "grubim i sustavnim kršenjima i zlouporabama ljudskih prava" invazijom na Ukrajinu.ije trećine od 193 zemlje koje sudjeluju u radu Opće skupštine.

Taj potez predvođen Sjedinjenim Državama dobio je podršku 93 zemlje, 24 zemlje su glasale protiv, a 58 ih je bilo suzdržano. Za suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava koje broji 47 članica, bila je potrebna dvotrećinska većina, a oni koji se nisu htjeli izjasniti se ne računaju pod dvotrećinskom većinom.

Suspenzije su rijetke. Libija je suspendirana 2011. godine jer su snage odane tadašnjem vođi Muammaru Gadafiju vršile nasilje nad prosvjednicima.

Rezolucija usvojena u Općoj skupštini UN-a sa 193 članice izražava “ozbiljnu zabrinutost zbog aktualne krize ljudskih prava i humanitarne krize u Ukrajini”, posebice zbog izvješća da je Rusija kršila ljudska prava.

vezane vijesti

Rusija je upozorila zemlje da će glasanje za suspenziju i suzdržanost smatrati “neprijateljskom gestom” koja će imati posljedice na bilateralne odnose, navodi se u bilješci koju je Reuters dobio na uvid.

Rusija je prešla polovicu trogodišnjeg mandata u Vijeću sa sjedištem u Ženevi koje ne može donositi pravno obvezujuće odluke, ali njegove odluke šalju važne političke poruke i mogu odobriti istrage.

Moskva je jedan od najglasnijih članova u Vijeću, a suspenzija joj onemogućuje da govori i glasa, kažu dužnosnici, iako bi njezini diplomati i dalje mogli sudjelovati u raspravama. “Vjerojatno bi i dalje pokušavali utjecati na Vijeće preko opunomoćenika”, rekao je diplomat iz Ženeve.

Vijeće je u ožujku otvorilo istragu o optužbama za kršenje ljudskih prava, uključujući moguće ratne zločine u Ukrajini nakon ruskog napada.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, Opća skupština UN-a usvojila je dvije rezolucije s 141 i 140 glasova u kojima osuđuje Rusiju.

Moskva tvrdi da provodi “specijalnu operaciju” za demilitarizaciju i “denacifikaciju” Ukrajine.

SAD je objavio da će zatražiti suspenziju Rusije nakon što je Ukrajina optužila ruske vojnike za ubijanje stotine civila u gradu Buči.

Rusija poriče napad na civile u Ukrajini. Ruski veleposlanik pri UN-u Vassilij Nebenzia rekao je u utorak da “ni jedan civil nije pretrpio nikakvu vrstu nasilja” dok je Buča bila pod ruskom kontrolom.

Tijek događaja u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare