Rusija poslala novo upozorenje NATO-u

Rat u Ukrajini 04. kol 202208:03 > 08:165 komentara
Izvor: Pixabay/ilustracija

Ruski diplomat poslao je novo upozorenje NATO savezu zbog mogućih posljedica ako dođe do izravne agresije protiv Rusije.

Akcije Rusije u Ukrajini nemaju nikakve veze sa scenarijima o mogućoj uporabi nuklearnog oružja i sve su tvrdnje o tome samo nagađanja, rekao je u četvrtak ruski veleposlanik u Japanu Mihail Galuzin.

VEZANE VIJESTI

“Postoje mnoge optužbe oko stajališta Rusije i špekulacije o upotrebi nuklearnog oružja protiv Ukrajine. No, naša doktrina po tom pitanju je jasna: hipotetski, ne isključujemo nuklearni odgovor, ali samo u slučaju agresije oružjem masovnog uništenja ili upotrebe konvencionalnog oružja čime se u pitanje dovodi postojanje države. Naše akcije usmjerene na demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine nemaju nikakve veze s tim scenarijima”, kazao je ruski veleposlanik.

Podsjetio je da je samo jedna država doista i upotrijebila nuklearno oružje, a u pitanju je SAD. Istaknuo je da ta upotreba nije bila opravdana s vojnog gledišta već je “zapravo bila pokus nuklearnog oružja” u japanskim gradovima Hirošimi i Nagasakiju i na njihovim stanovnicima.

Istovremeno je upozorio da neprijateljsko širenje NATO saveza i kreiranje anti-ruskog uporišta u Ukrajini prelazi “ruske crvene linije” i “izravno narušava interese nacionalne sigurnosti Rusije”.

“Nakon što se Rusija usprotivila tom širenju, SAD i saveznici upali su u tešku hibridnu konfrontaciju s našom zemljom, opasno balansirajući na rubu izravnog oružanog sukoba”, istaknuo je Galuzin, a prenosi TASS.

Prema riječima ruskog diplomata, svaki oružani sukob između nuklearnih sila mora biti spriječen.

“To je ono na što Rusija upozorava u vezi s mogućim posljedicama izravne agresije NATO-a na našu zemlju u kontekstu ukrajinske krize. Takav korak može pokrenuti jedan od dva izvanredna scenarija opisana u našoj doktrini”, rekao je, dodavši da Rusija to ne želi.

“Ali ako zapadne zemlje odluče iskušati našu odlučnost, Rusija se neće povući. To nije jezik prijetnje, to je logika odvraćanja”, istaknuo je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar