Rusija SAD-u: Ukrajina ne smije odugovlačiti pregovore pod vanjskim utjecajem

Svijet 16. ožu 202217:07 > 17:10
Shutterstock

Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Petrušev u telefonskom je razgovoru s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom pozvao SAD da potakne Ukrajinu na postizanje diplomatskog rješenja u sukobu s Rusijom, stoji u priopćenju Vijeća.

Petrušev je objasnio rusko stajalište da je neprihvatljivo odugovlačiti pregovarački proces što Kijev poduzima prema uputama izvana, priopćilo je Vijeće, prenosi agencija TASS.

Poziv je potaknuo Washington, a Petrušev je podržao američki zahtjev za održavanjem kontakta, dodaje se.

VEZANE VIJESTI

Sullivan ga je upozorio na posljedice “svake moguće ruske odluke da upotrijebi kemijsko ili biološko oružje u Ukrajini”, priopćila je Bijela kuća.

Washington i njegovi saveznici optužili su Rusiju za širenje nedokazane tvrdnje da Ukrajina ima program biološkog oružja kao mogući uvod u potencijalno pokretanje vlastitih bioloških ili kemijskih napada.

Sullivan je rekao Petruševu da bi, ako je Rusija ozbiljna u pogledu diplomacije, trebala prestati napadati ukrajinske gradove i mjesta, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Sullivan je ponovio protivljenje Sjedinjenih Država ruskoj invaziji na Ukrajinu i rekao Petruševu da će SAD zbog toga osigurati da Rusija plati cijenu, priopćila je Bijela kuća.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost također je spomenuo predanost Sjedinjenih Država jačanju istočnog krila NATO-a, dodala je Bijela kuća.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar