Rusi tvrde da su zauzeli najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu

Svijet 02. ožu 202212:54 > 12:55
vojska, tenk, ukrajina, rusija, invazija
REUTERS/Alexander Ermochenko/ilustracija

Ruske snage sada kontroliraju najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu, rekao je čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), navodeći informaciju iz Moskve. 

Ruski diplomati u Beču izvijestili su generalnog direktora IAEA-e, Rafaela Grossija, o razvoju situacije, rekao je on u srijedu.

Prema pismu ruskog veleposlanstva IAEA-i, osoblje nuklearne elektrane Zaporižija nastavlja osiguravati siguran rad. Rečeno je da je razina radijacije normalna.

U Ukrajini, na koju je Rusija prošli tjedan izvršila invaziju, u radnom stanju je 15 nuklearnih reaktora u četiri elektrane. Grossi je već upozorio na rizik ozbiljne nuklearne nesreće dok su borbe diljem zemlje u tijeku.

Upravni odbor IAEA-e trebao bi se sastati u srijedu kako bi raspravio situaciju.

Ranije je Kijev izvijestio IAEA-u da je u kontaktu sa svim nuklearnim elektranama diljem zemlje i da rade normalno.

Prema riječima Antona Heraščenka, savjetnika ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, ruske snage također pokušavaju zaposjesti nuklearnu elektranu na jugu Ukrajine, oko 350 kilometara od Zaporžije. Nekoliko helikoptera krenulo je u tom smjeru.

Ruske snage prošli tjedan zauzele su zatvorenu nuklearnu elektranu u Černobilu. Zabilježen je blagi porast u očitanju radijacije na mjestu nuklearne katastrofe iz 1986. godine, nakon što seuslijed kretanja vojnih vozila digla u zrak radioaktivna prašina.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.