Rusija zabranila ulazak u zemlju japanskom premijeru i ostalim dužnosnicima

Svijet 04. svi 202213:391 komentar
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Rusija je u srijedu kao odgovor Japanu na sankcije protiv Moskve zabranila ulazak u zemlju 63-ojici japanskih dužnosnika među kojia je i premijer Fumio Kishida.

“Odlučeno je da se uvede trajna zabrana ulaska u Rusiju za 63 japanska državljana”, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Na popisu su uz premijera Kishidu i ministri, parlamentarni zastupnici, poslovni ljudi, osobe iz medija te također sveučilišni profesori.

“Vlada gospodina Kishide pokrenula je proturusku kampanju bez presedana, dopušta neprihvatljivu retoriku protiv Ruske Federacije, uključujući klevete i direktne prijetnje”, navodi se u priopćenju.

Moskva optužuje Tokio da “poduzima praktične korake u cilju razbijanja dobrosusjedskih odnosa, nanošenja štete ruskoj ekonomiji i međunarodnom ugledu Rusije”.

Vrlo složeni odnosi između dvije zemlje ozbiljno su se pogaršali od početka ruske invazije na Ukrajinu, kada se Japan pridružo oštrim sankcijama zapadnih zemalja protiv Moskve.

Japan je također početkom travnja prestao uvoziti rusku naftu, no i dalje sudjeluje u naftno-plinskim projektima nedaleko od Sahalina, na dalekom istoku Rusije.

Japanska vlada je u travnju prvi put od 2003. godine dala do znanja da smatra da je Rusija “nelegalno okupirala” Kurilske otoke. Radi se o teritorijalnom sporu zbog kojeg Rusija i Japan nisu potpisali mirovni sporazum nakon Drugog svjetskog rata.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar