Ruski analitičar: Putina bi mogla ušutkati ruska elita

Svijet 28. ožu 202311:02 0 komentara
ALEXEI DANICHEV / SPUTNIK / AFP

Vladimira Putina je ranije ovog mjeseca Međunarodni kazneni sud (ICC) optužio za nezakonitu deportaciju djece iz Ukrajine u Rusiju, a prije nego uopće dobije priliku suočiti se s pravdom na sudu u Haagu, mogla bi ga "ušutkati" elita iz njegove zemlje, govori ruski analitičar Vlad Mihnenko.

Stručnjak za postkomunističku transformaciju istočne Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza na britanskom Sveučilištu Oxford za Newsweek je objasnio da bi Vladimira Putina mogli ušutkati silovici, elitna skupina ruskih poslovnih ljudi i istaknutih političara, prenosi Večernji list.

“S obzirom na Putinove široke veze diljem Europe i ono što bi potencijalno mogao reći sucima o korupciji i lukavim poslovima između Moskve i velikih zapadnih prijestolnica, bit će puno poticaja da ga se ušutka pred Haagom”, ističe Mihnenko. Dodaje da uhidbeni nalog ICC-a Putina učinio puno ranjivijim kod kuće. Iako Moskva ne priznaje jurisdikciju ICC-a niti izručuje svoje državljane, Mihnenko je istaknuo da bi Putin mogao biti uhićen i poslan na sud u Haagu ako bude uklonjen s vlasti ili ako mu ruske elite namjeste uhićenje kako bi ga zbacile s vlasti.

Iako Kremlj pokušava nalog za uhićenje gurnuti pod tepih, Mihnenko smatra da ako Putin riskira posjet državama članicama ICC-a i “upadne u nevolje”, da bi to mogao biti rezultat toga što su mu silovici namjestili uhićenje “kako bi ga se riješili” ili kako bi ponovno uspostavili odnos Rusije sa Zapadom. Mihnenko smatra nedavne izjave bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva “prilično izvanrednim”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!