Sinopharm ispituje hoće li treća doza cjepiva stvoriti još veći broj antitijela

Svijet 28. ožu 202114:43 > 14:45
Sinopharm, cjepivo, cijepljenje, covid, vakcina
REUTERS/Akhtar Soomro

Kineska nacionalna farmaceutska grupa Sinopharm ispitat će rezultate treće faze kliničkih ispitivanja u inozemstvu kako bi odlučili trebaju li cijepljene osobe nakon dvije doze primiti još jednu dodatnu, pojačanu dozu, izjavio je u nedjelju izvršni direktor tvrtke.

Zbog pojave novih sojeva koronavirusa regulatori i proizvođači cjepiva proučavaju jesu li potrebne pojačane doze.

“Preliminarni rezultati su do sada pokazali da dodatna revakcinacija može povećati broj antitijela i istovremeno poboljšati sposobnost cjepiva da se obrani od mutacija virusa. Je li dodatna doza neophodna i kada bi je trebalo primiti ako jeste, pokazat će rezultati buduće treće faze kliničkih ispitivanja“, rekao je Zhang Yuntao, potpredsjednik China National Biotec Group (CNBG), podružnice Sinopharma.

Antitijela koja se proizvode nakon primanja dva cjepiva koja proizvodi Sinopharm pokazala su “vrlo dobar” neutralizirajući učinak na varijante virusa koje su otkrivene u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi, kazao je Zhang.

U tijeku je ispitivanje učinkovitost cjepiva protiv varijanti koje su otkrivene u Brazilu i Zimbabveu, prenosi Reuters.

I Sinovac također ispituje je li potrebna treća doza cjepiva. Kompanija je priopćila da se provodi kliničko ispitivanje tijekom kojeg se osobama daje treća doza osam mjeseci nakon što su primili drugu dozu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare