Spasioci pokušavaju doći do 40 radnika u urušenom indijskom tunelu, zarobljeni 60 sati

Svijet 14. stu 202315:26 0 komentara
Uttarakhand State Disaster Response Force/REUTERS

Spasioci pokušavaju doći do 40 indijskih radnika zarobljenih u urušenom tunelu već gotovo 60 sati i nastoje postaviti široku čeličnu cijev u nadi da će je moći koristiti za izvlačenje radnika.

Zarobljeni muškarci su sigurni i dobrog stanja, navele su vlasti. Doprema im se hrana, voda i kisik kroz cijevi.

Tunel dug 4,5 kilometara, koji se gradi u državi Uttarakhand na nacionalnoj autocesti koja je dio hinduističke hodočasničke rute Char Dham, urušio se u nedjelju oko 5:30 po lokalnom vremenu.

U noćnoj smjeni bilo je 50 do 60 radnika i oni koji su bili blizu izlaza iz tunela su uspjeli izaći, ali je njih 40 ostalo zarobljeno, rekao je lokalnim medijima radnik koji je uspio izaći iz tunela.

“Ovo je vrlo izazovan posao jer dok čistimo krhotine, sve više krhotina pada pa to pokušavamo zaustaviti upotrebom cementa”, rekao je Mohsen Shahidi, viši dužnosnik Nacionalnih snaga za katastrofe, za novinsku agenciju ANI.

Muškarci su zarobljeni na prostoru od oko 50 do 60 metara, rekao je Shahidi.

Devendra Singh Patwal, državni dužnosnik za odgovor na katastrofe, rekao je da su spasioci izgradili platformu za umetanje cijevi za evakuaciju i da su krenuli s bušenjem.

Patwal je rekao da se ne zna koliko će trajati izvlačenje radnika. Tim geologa stigao je kako bi utvrdio uzrok nesreće, dodao je.

Regija je podložna klizištima, potresima i poplavama, a incident je uslijedio nakon slijeganja tla. Geolozi, stanovnici i dužnosnici za to krive brzu gradnju u planinama.

Radovi na dionici tunela započeli su 2018. i trebali su biti dovršeni do srpnja 2022., ali je završetak odgođen za svibanj 2024., priopćila je vlada

Kontroverzni projekt

“Prvo smo mislili da se radi o manjem urušavanju i počeli smo uklanjati krhotine kako god smo mogli”, rekao je za list Indian Express Rajeev Das, radnik koji se uspio izvući.

Ramesh Kumar, otac zarobljenog radnika Akhilesha Kumara, rekao je da je posljednji put razgovarao sa svojim sinom tri dana prije incidenta i da je Akhilesh planirao posjetiti obitelj za vikend kad se održavao hinduistički festival Diwali.

“Njegova supruga trudna je nekoliko tjedana i nismo joj rekli jer je već zabrinuta i pod stresom”, rekao je Kumar.

Autocesta Char Dham jedan je od najambicioznijih projekata vlade Narendre Modija. Cilj projekta je povezati četiri važna hodočašća kroz 889 kilometara dugu dvotračnu cestu čija cijena izgradnje iznosi oko 1,5 milijardi dolara.

Stručnjaci za okoliš kritizirali su projekt, a neki radovi su obustavljeni nakon što je na stotine kuća oštećeno u slijeganju tla duž tih ruta.

Utjecaj projekta nije ispravno procijenjen prije početka izgradnje, navodi se u izvješću stručnog povjerenstva koje je imenovao Vrhovni sud u srpnju 2020. godine.

Projekt je odobren 2021., ali je sud upozorio da vlada treba uzeti u obzir zabrinutosti povjerenstva i izraditi strategiju za zaštitu okoliša.

Voditelj povjerenstva podnio je ostavku prošle godine i naveo da je frustriran što nisu provedene njegove preporuke.

Savezna vlada je objavila da je upotrijebila ekološki prihvatljive tehnike u projektiranju kako bi geološki nestabilne dionice učinila sigurnijima.

Glavni ministar Uttarakhanda, Pushkar Singh Dhami, rekao je u utorak za ANI da će država ispitati kako se provode radovi u svim tunelima u izgradnji kako bi osigurala da se oni sigurno dovrše.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!