Stručnjak: Putin bi mogao napraviti ozbiljnu grešku i izazvati revoluciju

Svijet 06. svi 202210:10 > 10:20 1 komentar
Sputnik/Sergei Fadeichev/Pool via REUTERS

Posljednjih dana pojačala su se nagađanja oko planova Vladimira Putina za rusku proslavu Dana pobjede u ponedjeljak. Ukrajina je tvrdila da će Putin iskoristiti taj dan da objavi masovnu mobilizaciju.

Neovisni stručnjak za Rusiju Kamil Galeev smatra da postoji realna mogućnost da se Putin odluči za taj scenarij, ali kaže da bi to bila “teška pogreška” koja bi za ruskog čelnika mogla imati dalekosežne posljedice.

Sudeći po Putinovoj prirodi i navikama, procjenjujem da bi vjerojatnost da objavi masovnu mobilizaciju 9. svibnja mogla biti na oko 20 posto”, rekao je Galeev, prenosi Sky News.

“On može povisiti uloge, uglavnom zbog PR efekta i jačanja svog legitimiteta, ali to će vjerojatno biti greška”, kaže.

“Putin apsolutno može proglasiti masovnu mobilizaciju. Ali ona će biti provedena u sitauciju gdje gotovo da nema infrastrukture i gdje nema gotovo nikakvih organizacijskih kapaciteta za takvu mobilizaciju unutar vojne doktrine koja zapravo isključuje mogućnost takve mobilizacije”, objašnjava i dodaje: “U slučaju totalne mobilizacije, imat ćemo vojarne i prostore za obuku pretrpane enormnim brojem slabo motiviranih novaka pod slabim vodstvom. Ti regruti znaju da će biti poslani u Ukrajini gdje će vjerojatno biti ubijeni u akciji. To je revolucionarna situacija.”

“Mislim da je vjerojatnost uspješne masovne pobune u Rusiji blizu nule. Međutim, u slučaju masovne mobilizacije, ona će skočiti do neba. Imat ćete tone naoružanih ljudi s neposrednim vlastitim interesom za svrgavanje režima”, zaključuje.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.