Tranzit plina kroz Ukrajinu na polovici ugovorenih kapaciteta

Svijet 23. velj 202209:51
Pixabay/Ilustracija

Tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu prema Europi u srijedu je porastao, ali količine plina još uvijek su tek na polovici ugovornih obveza Gazproma prema Ukrajini, pokazuju podaci ukrajinskog operatora plinskog sustava.

Protok plina kroz stanice koje mjere dostavu iz Rusije u ponedjeljak je iznosio je 50,7 milijuna kubnih metara naspram 47,7 milijuna kubika dan ranije, navodi se na web stranici operatera ukrajinskog plinskog transportnog sustava.

Prijave za tranzit na tim točkama za utorak govorile su o mogućem blagom povećanju za 100 tisuća kubičnih metara – do 50,8 milijuna, a za danas je rezerviran kapacitet od 61 milijuna kubika.

Tranzit plina iz Rusije kroz Ukrajinu naglo je pao u siječnju, u prosjeku na polovinu ugovorenih 109 milijuna kubičnih metara dnevno. Od kraja siječnja ruski plinski koncern Gazprom je povećao  isporuke, ali ih onda opet postupno smanjivao, a potom se potpuno spustio na siječanjsku razinu.

Rusija i dalje ne rezervira kapacitete plinovoda Yamal-Europa, jednog od glavnih pravaca za isporuku plina u Europu. Taj plinovod trenutno radi u “obrnutom režimu” – fizički tok plina ide iz Njemačke u Poljsku, a ne obrnutim, glavnim tokom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar