Tri godine nakon smrti ruskog poduzetnika Gluškova, potvrđeno da je ubijen

Svijet 10. tra 202111:43
Izvor: AFP PHOTO / METROPOLITAN POLICE

Ruskog poduzetnika Nikolaja Gluškova, koji je umro 2018, zadavila je neidentificirana osoba u njegovom domu na jugozapadu Londona, konstatirao je britanski mrtvozornik, navodi BBC.

Gluškov je napustio Rusiju nakon što je bio optužen za prijevaru u vrijeme dok je radio kao zamjenik direktora zrakoplovne kompanije Aeroflot, a politički azil dobio je u Velikoj Britaniji 2010. godine.

Mrtvozornik Chinyera Inyama zaključio je da je Gluškov ubijen.

U patološkom izvještaju, sažeto prikazanom na sudu, piše da ozljede “slijede položaj vrata, da je sila primijenjena odostraga i da se napadač nalazio iza žrtve”, izvijestio je BBC.

U istrazi ubojstva, britanska policija je zamolila za pomoć u prikupljanju informacija i objavila je da traži crni automobil koji je tada viđen u blizini žrtvine kuće.

“Ovo je od samog početka bila vrlo zahtjevna i izazovna istraga”, rekao je zapovjednik Richard Smith, čelnik londonskog policijskog Zapovjedništva za borbu protiv terorizma.

“Službenici su uzeli stotine izjava i prikupili značajnu količinu dokaznog materijala, ali do sada nitko nije uhićen”, priopćio je u petak.

Protuteroristička policija vodi istragu o smrti. Ubojstvo se dogodilo nedugo nakon pokušaja atentata na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer u engleskom gradu Salisburyju, no detektivi tvrde da događaji nisu povezani.

Gluškov je surađivao s pokojnim ruskim tajkunom Borisom Berezovskim koji je pronađen mrtav u ožujku 2013. godine sa šalom vezanim oko vrata u kupaonici luksuzne vile zapadno od Londona.

Njegova obitelj smatrala je da je ubijen. Britanska policija i forenzičari su zaključili da je bila riječ o samoubojstvu, iako je britanski sudac 2014. godine donio otvorenu presudu o smrti Berezovskog, kazavši da ne može biti siguran je li se Rus ubio ili je bio žrtva kaznenog djela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar