U Njemačkoj u štrajku preko 20.000 zaposlenih: “Ako nas ne počnu pošteno plaćati…”

Svijet 28. stu 202318:09 0 komentara
REUTERS/Jana Rodenbusch / Ilustracija

U Njemačkoj je u utorak štrajkalo preko 20.000 zaposlenih obrazovnih radnika u javnom sektoru, priopćio je sindikat Odgoj i znanost (GEW).

“Ako poslodavac napokon ne reagira i ne počne pošteno plaćati zaposlene u javnom sektoru, još će se dodatno produbiti kriza s nedostatkom stručne radne snage”, rekla je predsjednica GEW-a Doreen Siebernik na središnjem skupu u Leipzigu. gdje se okupilo oko 7.000 prosvjetnih radnika.

Najveći skupovi su, osim u Leipzigu, održani u Berlinu, Hamburgu i Karlsruheu, gdje je više tisuća zaposlenih u školama, visokim školama, vrtićima i uredima za mlade izišlo na ulice.

Siebernik je objasnila kako su prosvjetni i radnici u odgojnim ustanovama posebice pogođeni manjkom radne snage zbog čega mnoga radna mjesta u sektoru ostaju nepopunjena.

Prema danas objavljenoj studiji Zaklade Bertelsmann, situacija je kritična, posebice u vrtićima, gdje zbog nedostatka odgajatelja nedostaje preko 430.000 mjesta u vrtićima.

Sindikati od poslodavca, tj. gradova i općina, traže povećanje plaća od 10,5 posto ili najmanje 500 eura mjesečno više. Osim toga se traži stalni ugovor za studente koji prije završetka studija rade u obrazovanju.

Novi krug pregovora sindikata i poslodavaca održat će se sljedećeg tjedna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!