Ukrajina tvrdi da ruske trupe ugrožavaju isporuku plina u EU, Rusija opovrgava

Svijet 10. ožu 202216:05 0 komentara
JOHN MACDOUGALL / AFP / Ilustracija

Ukrajinski plinski operator (OGTSU) u četvrtak je priopćio da dolazak ruskih trupa u dvije kompresorske stanice u istočnoj Ukrajini predstavlja rizik za europsku opskrbu plinom, iako za sada nema nikakvih naznaka da je isporuka plina u Europu ugrožena.

Rusija je potvrdila da su kompresorske stanice Novopskov u regiji Liganska i Kupiansk, u blizini Kojeva, pod njezinom kontrolom te da jamči sigurnost distribucije i opreme. Rusija je glavni dobavljač plina za Europsku uniju.

Kroz Ukrajinu je 2021. u Europu isporučeno oko 41,6 milijardi prostornih metara ruskog plina, čineći taj pravac glavnom opskrbnom rutom, iako je ta brojka 25 posto niža u odnosu na 2020. jer Rusija traži alternative.

OGTSU je priopćio da su pokušaji ruskih snaga da uđu u dvije kompresorske stanice ugrozile sigurnost osoblja i nastavak transporta plina.

“Postoji stvarna opasnost za tranzit plina (…) ako dođe do prekida isporuke ili nestašice plina u Europi, znate koga treba kriviti”, rekao je šef OGTSU-a Sergej Makogan.

Što se tiče isporuke plina Slovačkoj preko granične točke Velke Kaousany, ona za sada teče nesmetano.

Zamjenik ruskog ministra za energetiku Pavel Sorokin u srijedu je rekao da Moskva namjerava ispuniti sve svoje plinske obveze te da u potpunosti nastavlja s isporukom plina.

Tijek događaja u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.