Veliki dan za Ukrajinu: Čelnici Europske unije danas donose važnu odluku

Svijet 23. lip 202207:13 > 07:17
Izvor: Stringer / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Europski čelnici će danas na sastanku u Bruxellesu i formalno započeti dugi put Ukrajine prema članstvu u EU-u jer se očekuje da će donijeti pozitivnu odluku oko dodjele statusa kandidata Ukrajini nakon što je pozitivnu preporuku dala Europska komisija prošli tjedan.

Iako simboličan, ovaj potez pomoći će u podizanju morala ove države u kojoj je kroz zadnja četiri mjeseca ubijeno na tisuće ljudi, milijuni su razmješteni, a mnogi gradovi su sravnjeni sa zemljom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je jučer da je razgovarao s 11 čelnika EU-a o kandidaturi Ukrajine i da će uputiti još poziva u četvrtak, vjerujući da će svih 27 zemalja EU-a podržati status kandidata Ukrajine. “Zaslužili smo”, poručio je okupljenima u Amsterdamu putem video veze. “To je ključan trenutak za nas, jer neki ljudi u mom timu kažu da je ovo naše svjetlo na kraju tunela.

Što se tiče naše vojske i društva, to je veliki motivator, veliki motivacijski faktor za jedinstvo i pobjedu ukrajinskog naroda”, dodao je.

Zelenski je, podsjeća BBC, podnio zahtjev za ulazak u EU pet dana nakon početka ruskog napada. Na dan kada su se u Kijevu čule eksplozije, pozvao je na pristupanje prema novom posebnom postupku.

Iako je prvotni odgovor 10-ak država EU-a bio duboko skeptičan, protivljenje je nestalo, iako ostaju pitanja o dugom putu koji je pred nama.

Ukrajina traži članstvo u EU-u od narančaste revolucije 2004. i još upornije od prosvjeda na Majdanu 2013-14, kada je prokremljanski predsjednik Viktor Janukovič svrgnut nakon što je odbio potpisati sporazum o pridruživanju EU-u. Dodjela statusa Ukrajini kandidata za pridruživanje EU-u bila bi povijesna odluka koja bi signalizirala Rusiji da više ne može tražiti sferu utjecaja nad svojim istočnim susjedom, rekao je veleposlanik Kijeva u Bruxellesu.

Istraživanje koje je ovaj tjedan objavilo Europsko vijeće za vanjske odnose, thinktank, pokazalo je da 57 posto Europljana podržava kandidaturu Ukrajine za članstvo, prenosi Index.

Status kandidata za članstvo u EU-u, koji se može dodijeliti samo ako se postojeće zemlje članice jednoglasno slože, prvi je korak prema članstvu. Status kandidata ne daje nikakva sigurnosna jamstva niti automatsko pravo pristupanja bloku. Punopravno članstvo Ukrajine ovisit će o tome može li ratom razorena zemlja zadovoljiti političke i ekonomske uvjete, a jedni od većih problema s kojima se Ukrajina sada suočava su oni vezani uz korupciju i reformu državne administracije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar