VIDEO Ukrajinci se skrivaju u metrou: “Gdje je svijet da nas spasi?”

Svijet 24. velj 202218:05 > 18:09
Izvor: REUTERS/Viacheslav Ratynskyi, Ilustracija

"Gdje je svijet i zašto svijet ne dolazi da nas spasi?", jedno je od glavnih pitanja stanovnika ukrajinskog grada Harkiv koji se već satima kriju u podzemnim tunelima metroa dok ruske snage napreduju ka centru grada.

“Rusija je naša bratska zemlja, ali kakav brat tako postupa prema nekome?”, upitao je jedan od Ukrajinaca.

Šok, nevjerica i strah je ono čime se može opisati atmosfera u metro stanici. U mraku, s uplašenim izrazima lica sjede, većinom u tišini.

Kako kaže reporterka CNN-a Clarissa Ward, ovo je druga strana rata. Tu su ljudi koji nisu s prvih linija i ne znaju šta znači rat. Od jutros odjekuju eksplozije, a stanovnici su uspjeli pokupiti samo osnovno i doći u stanicu kako bi se sakrili. Tu je i veliki broj djece.

Pitali su ekipu CNN-a šta se događa i šta će biti dalje.

“Gdje je svijet? Zašto svijet ne dolazi da nas spasi? Kako je moguće da u 2022. godini možete pokrenuti invaziju na jednu europsku zemlju i da je nitko ne može zaustaviti – pitali su me građani. Niko ne zna šta će biti niti gdje mogu otići odavde. Kažu, nigdje u Ukrajini nije sigurno. Pokušali su podići novac u bankama, ali nisu uspjeli. Stanje duboke panike je među ljudima i ne znaju šta da rade”, rekla je Ward.

Razgovarala je s jednom ženom u programu koja je zaplakala kazavši kako je nervozna i plaši se. Potresne scene koje je zabilježila ekipa CNN-a pogledajte u videu. Khakiv inače ima 24 miliona stanovnika.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar