Vojni stručnjaci: Putin ne odustaje, Ukrajina ima tri opcije

Rat u Ukrajini 28. ožu 202316:54 14 komentara
Ben Stansall / AFP, Ilustracija

Nakon nešto više od godinu dana borbi, rat u Ukrajini je u privremenom zatišju. Tempo napada pao je za više od 80 posto. Obje su strane imale velike gubitke, no ruski su posebno veliki jer su pretrpjeli niz sramotnih neuspjeha na bojnom polju i nisu uspjeli ostvariti šire ciljeve. Unatoč svemu tome, ruski predsjednik Vladimir Putin ne pokazuje znakove odustajanja dok se njegove snage silno trude osvojiti istočne gradove Bahmut i Avdiivka.

Nova procjena Instituta za proučavanje rata (ISW) sugerira da Ukrajina ima tri prilično jednostavna izbora suočena s takvom upornošću, a mirovni pregovori nisu među njima.

“Ovo bi bio prikladan trenutak da Putin zaključi da Rusija ne može silom nametnuti svoju volju Ukrajini i da mora tražiti kompromisno rješenje. Međutim, on očito nije došao do takvog zaključka”, rekao je ISW.

Tri opcije

U tom kontekstu, jedna opcija za Ukrajinu je prestanak borbi čak i dok Rusija nastavlja s kopnenim i zračnim napadima, za što se, očekivano, gotovo nitko ne zalaže jer bi to dovelo do katastrofalnog poraza.

Drugi mogući pristup je da se ukrajinske snage nastave boriti ograničeno, s ciljem zadržavanja teritorija koji trenutno kontroliraju. Ali to bi ohrabrilo Putina da nastavi svoje napore u ostvarivanju izravne vojne pobjede, ističe ISW.

Treća opcija je da Ukrajina pokrene uzastopne protuofenzivne operacije s dvostrukim ciljem uvjeravanja Putina da prihvati dogovoreni kompromis ili stvaranja vojne sposobnosti dovoljno povoljne za Ukrajinu da Kijev i njegovi zapadni saveznici mogu učinkovito zamrznuti sukob sami, bez obzira na Putinove odluke.

Mogućnost rješenja?

Ukrajina je nastavila braniti Bakhmut koji je doživio najžešće borbe u ratu posljednjih mjeseci, iako analitičari kažu da grad nema veliki strateški značaj. Neki vojni stručnjaci tvrde da se ljudstvo i resursi Kijeva ne bi trebali dalje trošiti na Bakhmut, već da bi umjesto toga trebali biti rezervirani za protuofenzivu.

Procjena ISW-a sugerira da Ukrajina treba više velikih operativnih pobjeda kako bi stvorila mogućnost za pregovore ili za Putina da prihvati nepovoljnu vojnu stvarnost bez formalnog rješenja.

Neki analitičari izrazili su zabrinutost da bi Rusija, čak i kad bi Kijev i Moskva postigli dogovoreno rješenje koje bi dovelo do prekida agresije, to jednostavno iskoristila kao priliku da se pregrupira i nastavi pritisak na potpuno pokoravanje Ukrajine. Sukladno tome, ISW kaže da će Ukrajina morati ponovno zauzeti teren koji je ključan za njezin opstanak i vojno i ekonomski, piše Business Insider.

Premda je Kijev u više navrata rekao da neće pristati ni na kakve uvjete koji zahtijevaju ustupanje teritorija Rusiji, ISW je rekao kako vjerojatno postoji opcija manja od ponovnog uspostavljanja ukrajinske kontrole nad cijelim okupiranim teritorijem koja bi mogla biti temelj za dugotrajni prekid neprijateljstava pod uvjetima prihvatljivim za Ukrajinu i Zapad, naglašavajući da ta opcija nije blizu trenutne crte bojišnice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.