Von der Leyen postavila stranačkog kolegu u Komisiju. On za nekoliko sati dao ostavku

Svijet 16. tra 202410:03 3 komentara
Michal Cizek / AFP, Ilustracija

Ursula Von der Leyen imenovala je njemačkog europarlamentarca Markusa Piepera za predstavnika malih i srednjih poduzeća, ali je on od te uloge odustao. Svega nekoliko sati nakon što je trebao početi s radom, kontroverzni izbor šefice Europske komisije podnio je ostavku. Šefica Europske komisije našla se pod pritiskom da je favorizirala Piepera jer dolazi iz iste njemačke političke stranke kao i ona.

“Predsjednica poštuje, ali žali zbog odluke Markusa Piepera da ne preuzme svoju dužnost izaslanika za male i srednje firme 16. travnja kako je planirano”, stoji u izjavu glasnogovornika Europske komisije Erica Mamera nakon što je njemački list Handelsblatt prvi objavio tu vijest.

Kontroverzan izbor samo je jedan u rastućem nizu potencijalnih problema za von der Leyen koja planira ići u drugi mandat na čelu EK-a, prenosi Index.

Politico piše da je nekoliko puta posrnula posljednjih tjedana uoči izbora u Europskom parlamentu koji će se održati od 6. do 9. lipnja i početka svoje kampanje. Ured europskog javnog tužitelja otvorio je istragu o njenoj upotrebi tekstualnih poruka za pregovaranje o velikim ugovorima o kupnji cjepiva tijekom pandemije korone.

Suočila se s kritikama zbog načina na koji je putovala u Izrael nedugo nakon napada 7. listopada, a nedavno je Europski parlament tužio Europsku komisiju zbog odluke o odmrzavanju milijardi eura sredstava za Mađarsku krajem prošle godine.

Kritike najbližih suradnika

Više od polovice europarlamentarnih zastupnika glasalo je za amandman prošli tjedan kojim se von der Leyen nalaže da ponovi postupak imenovanja. Pieper je potpisao ugovor 31. ožujka, unatoč činjenici da su dvije druge kandidatkinje koja su ušle u uži izbor za mjesto navodno dobile više ocjene na testovima tijekom selekcijskog postupka.

Potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell i povjerenici Nicolas Schmit, Paolo Gentiloni i Thierry Breton kritizirali su Pieperovo imenovanje, što je znak da jedinstvo Komisije slabi kako se približavaju europski izbori.

“Uspješno sam prošao vrlo zahtjevnu selekcijsku proceduru. Ali činjenica da povjerenik Breton, od svih ljudi, koji je do sada bio odgovoran za mala i srednja poduzeća i smanjenje birokracije, sada dovodi u pitanje postupak je loša forma i motivirana isključivo stranačkom politikom”, rekao je Pieper u izjavi za medije.

Ostat će zastupnik u EP-u

Pieper je u svojoj izjavi rekao da ne vidi način na koji bi mogao ispuniti očekivanja ureda nakon što je ta vijest procurila u javnost.

“Kao što je Breton unaprijed bojkotirao moje preuzimanje dužnosti unutar Komisije, trenutno ne vidim mogućnost ispunjenja legitimnih očekivanja povezanih s tom dužnošću. Stvari će izgledati drugačije nakon europskih izbora s očekivanim novim većinama”, rekao je.

Dužnosnik blizak Bretonu odbacio je te optužbe. “Optužbe za bojkot ili stranačku politiku od strane povjerenika Bretona su smiješne”, rekao je dužnosnik, dodajući da optužba miriše na “obrnutu psihologiju”. Pieper će moći ostati zastupnik u Europskom parlamentu jer je podnio ostavku prije nego je preuzeo funkciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare