Vučić počeo konzultacije za novog premijera Srbije, sastao se i s predstavnicima Ruske stranke

Regija 26. velj 202413:33
REUTERS/Djordje Kojadinovic

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić započeo je u ponedjeljak konzultacije o kandidatu za budućeg premijera, poslije prosinačkih izbora na kojima je većinu u parlamentu osvojila njegova Srpska napredna stranka.

Vučić je, najavljujući prošlog tjedna početak konzultacija, rekao da će razgovarati “sa svima koji to žele”, nakon što je vodeća oporbena koalicija lijevog centra Srbija protiv nasija (SPN) priopćila da se neće odazvati pozivu, osporavajući rezultate izbora za koje tvrdi da su pokradeni.

Predstavnici SPN-a ovog će tjedna u Bruxellesu i Parizu razgovarati o međunarodnom povjerenstvu koje bi, po rezoluciji Europskog parlamenta, trebalo istražiti njihove navode o neregularnosti izbora 17. prosinca prošle godine, nakon što su i međunarodni promatrači konstatirali niz zlouporaba i izborni inženjering kojim je, ponajprije u Beogradu, promijenjena izborna volja građana.

S Vučićem su danas razgovarali predstavnici koalicije albanskih stranaka s juga Srbije, te Ruske stranke koji u parlamentu imaju po jedan od ukupno 250 mandata.

Razgovor je za utorak zakazan s predstavnicima lista nacionalnih manjina koje predstavljaju Mađare, Hrvate i Bošnjake – Saveza vojvođanskih Mađara, te liste na kojoj su koalicijski nastupili bošnjačka Stranka pravde i pomirenja Usamea Zukorlića i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, čiji predvodnik je aktualni ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u srbijanskoj vladi na odlasku Tomislav Žigmanov.

Skupština Srbije ima 250 mjesta koje, po izbornim rezultatima, dijele 10 izbornih lista – SNS sa 129 mandata, proeuropska oporbene koalicije lijevog centra Srbija protiv nasilja (65), socijalisti Ivice Dačića (18), konzervativno-nacionalna koalicija NADA (13), te lista kontroverznog liječnika Branimira Nestorovića “Mi – glas iz naroda” (13).

U parlament je ušlo i pet manjinskih lista za koje nije vrijedio izborni prag od tri posto.

Lista Saveza vojvođanskih Mađara ima šest mandata, a lista “Ujedinjeni za pravdu”, kojoj se koalicijski pridružio i Demokratski savez Hrvata Vojvodine dva zastupnika, ali ni jednog predstavnika hrvatske zajednice jer je prvi kandidat DSHV-a bio četvrti na izbornoj listi.

Konstitutivna sjednica srbijanskog parlamenta prekinuta je 6. veljače nakon što su prethodno formalno potvrđeni mandati izabranih zastupnika, ali još nema službene najave o tome kada će biti održan njen nastavak, na kojem bi trebalo izabrati predsjednika Skupštine Srbije i njezina radna tijela.

Vučić je ranije izjavio kako očekuje formiranje vlade do 15. ožujka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok