Charles i Camilla danas u Slavoniji i Baranji

Vijesti 15. ožu 201606:53 > 06:54
Igor Kralj/POOL/PIXSELL

Svečanom večerom u čast princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla, na kojoj je britanski prijestolonasljednik u ponedjeljak čestitao Hrvatskoj na iznimnom napretku u posljednjih 20 godina, završen je prvi dan posjeta princa Charlesa i vojvotkinje Camille Hrvatskoj koji se u utorak nastavlja u istočnoj Slavoniji i Baranji.

“Hrvatska je iznimno iskoristila prilike koji joj je donio mir. Gospođo predsjednice, želim čestitati Hrvatskoj na njezinim postignućima i želim vam svima i dalje mir i napredak. Kao što želim i da odnosi između naše dvije zemlje jačaju u godinama koje su ispred nas. I siguran sam da hoće”, rekao je princ Charles na večeri na Pantovčaku na kojoj se okupilo šezdesetak osoba iz javnog života Hrvatske.

Princ je zadnja dva puta posjetio Hrvatsku za vrijeme i neposredno nakon rata,1996. Kolinda Grabar Kitarović je rekla Charlesu da je donio “novi optimizam koji nam svima u Hrvatskoj treba”, te da je pobudio pozitivne emocije kod hrvatske javnosti.

Hrvatska i Velika Britanija danas dijele zajedničku budućnost, kao članice EU-a i NATO-a ali i kao stari prijatelji, naglasila je. Charles i Camilla doputovali su u dvodneveni posjet Hrvatskoj. Bogat i sadržajan program počeli su razgovorom s predsjednicom Grabar-Kitarović, prošetali Gornjim gradom, susreli se s premijerom Tihomirom Oreškovićem i posjetili HNK, piše Index.
U njihovoj pratnji u Zagreb su doputovali njihovi osobni tajnici, te osoblje britanskog kraljevskog osiguranja. Britanski novinari koji prate kraljevsku obitelj već su ranije stigli u Zagreb, a zajedno s hrvatskim novinarima za praćenje posjeta akreditirano ih je više od 180.

Princ Charles će sa suprugom u utorak posjetiti Osijek, Kopački rit i Đakovo.

Princ (67) i vojvotkinja (68) borave dolaze u okviru turneje po regiji koja će od 14. do 19. ožujka uključiti i Srbiju, Crnu Goru i Kosovo. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović domaćin je njihova posjeta Hrvatskoj. Princ od Walesa posjetio je regiju dosad osam puta. Njemu je ovo peti, a vojvotkinji prvi dolazak u Hrvatsku.

Detaljnije o prvom danu posjeta možete pročitati ovdje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.