Opljačkano sjedište MUP-a! Ukradeno 280 tisuća eura i zlato

Vijesti 04. tra 201611:12 > 18:03
Davor Visnjic/PIXSELL

Nepoznati počinitelji provalili su sinoć u Ured načelnika službe organiziranog kriminala, Željka Dolačkog, u zgradi MUP-a u Heinzelovoj i ukrali dva kilograma zlata i 280.000 eura.

Zagrebačka policija potvrdila je u ponedjeljak da su nepoznati počinitelji provalili u zgradu MUP-a, no zasad ne iznosi nikakve pojedinosti o tom slučaju.

Iz sefa u Uredu načelnika službe organiziranog kriminala Željka Dolačkog ukradeno je dva kilograma zlata i 280.000 eura.

Za N1 su u PUZ-u potvrdili provalu, no ne i pljačku. Kazali su nam da je istraga u tijeku, te da slučaj preuzima Ravnateljstvo policije i DORH, koji se, zasad, o ovom slučaju ne želi očitovati.

Magistar kriminalistike Željko Cvrtila, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije, nije iznenađen ovim događajem. Upozorava na neadekvatno osiguranje te zgrade, kako u ljudstvu, tako i u tehnici. Djelatnici osiguranja noću su uglavnom na ulazu u zgradu; pitanje je prošeću li tu i tamo oko objekta.

Policija još uvijek traga za počiniteljima, ali tvrde da će najprije provesti poligrafsko testiranje nekih djelatnika u Heinzelovoj, prenosi RTL. Osim toga, kazali su da je još nešto ukradeno iz zgrade MUP-a, ali nisu željeli otkriti o čemu se radi.

Više pročitajte OVDJE.

Na to je reagirao Nacionalni sindikat policije, koji je priopćio da su Ministarstvu unutarnjih poslova, odnosno ministru Vlahi Orepiću, uputili dopis kojim traže odgovornost i smjenu Ravnatelja policije, te načelnika u PU Zagrebačkoj.

Cijelo priopćenje je OVDJE.

Kriminalisti pretpostavljaju da se radi o oduzetim predmetima iz istrage te da je motiv te drske pljačke financijska korist, a ne uništavanje dokaza. Kriminalist Željko Cvrtila smatra da su ukradeni zlato i novac dokazni materijal. Za motiv pljačke kaže da je očito financijske prirode, a ne uništavanje dokaza jer se s oduzimanjem predmeta iz istrage ne bi ništa postiglo s obzirom da ostaju potvrde o njihovom oduzimanju.

Više pročitajte OVDJE.

Stručnjak za sigurnost, Bono Marjanović, smatra da bi zbog pljačke sjedišta MUP-a u Heinzelovoj ulici u Zagrebu cijela policijska uprava trebala podnijeti ostavku. Zaplijenjeni bi novac, upozorava Marjanović, trebao biti uplaćen na račun HNB-a, a u njegov bi trezor trebalo biti položeno zlato. Sustav, prema njemu, očito ne funkcionira. ‘Na takav način da se drži toliko sredstava i vrijednosti u takvom uredu je krajnje nedopustivo čak i neozbiljno. U Hrvatskoj bi se trebala uvesti varijanta odgovornosti, jer kod nas to ne postoji. Sustav sigunosti cijelog objekta je prvi razlog zašto bi netko trebao podnijeti ostavku, da takva institucija ima tako loš sustav sigurnosti je nedopustivo. Par kamera i jedan portir na porti ne znače sustav sigurnosti’, kazao je Marjanović.

Više pročitajte OVDJE.

 Ministarstvo unutarnjih poslova poslalo je i priopćenje o pljački. ‘Tijekom noći 3./4. travnja jedan ili više nepoznatih počinitelja provalili su u službene prostorije PU zagrebačke, Heinzelova 98. U tijeku je očevid kojim rukovodi Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, a kriminalističko istraživanje provodi Ravnateljstvo policije u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom’, stoji u MUP-ovu priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.