FOTO / Kako je šakama razbijen zid predrasuda o Romima

Vijesti 08. tra 201613:26 > 13:38
Maja Alivojvodić, Romi.hr

Na Cvjetnom je trgu organizirano simbolično razbijanje zida predrasuda prema romskoj nacionalnoj manjini. U međuvremenu, zbog relativizacije ustaštva u Hrvatskoj i Vijeće romske nacionalne manjine u Hrvatskoj razmatra hoće li uopće slati svoje predstavnike na obilježavanje proboja logoraša u Jasenovcu.

Romsko nacionalno vijeće je, podsjetimo, na ovaj način odlučilo obilježiti Svjetski dan Roma, najveći romski praznik.

Deseci građana okupili su se na Cvjetnom i – šakama ga razbili. Na njemu su napisane neka od najodurnijih vjerovanja o Romima.

Maja Alivojvodić / Romi.hr

“Svakodnevica Roma u Hrvatskoj i Europi opterećena je brojnim društvenim stereotipima i predrasudama prema Romima. Želimo najvažniji dan u romskom kalendaru obilježiti na način da ukažemo na te predrasude i potrebu njihovog suzbijanja.

Maja Alivojvodić / Romi.hr

Držimo da je ovo najprikladniji način obilježavanja Svjetskog dana Roma i nadam se da će naša akcija imati podršku građana i pažnju medija jer samo građanskom akcijom i medijskim praćenjem možemo zajedno mijenjati odnos prema Romima i u Hrvatskoj i u Europi i svijetu”, naveli su u Romskom nacionalnom vijeću.

Maja Alivojvodić / Romi.hr

“Zato smo osmislili i namjeravamo na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) organizirati kratki javni događaj pod nazivom ‘Srušimo zid predrasuda’! Cilj akcije je suzbijanje predrasuda prema Romima uz aktivno uključenje građana”, zaključuju.

Romi odlučuju hoće li slati predstavnike u Jasenovac

Saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina Veljko Kajtazi rekao je da danas s predstavnicima Vijeća romske nacionalne manjine u Hrvatskoj ima sastanak o odlasku na komemoraciju žrtvama logora Jasenovac te da će poštovati njihovu odluku, prenosi Hina.

Koordinacija židovskih općina odlučila je da ove godine neće sudjelovati na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac zbog “politike nečinjenja” u odnosu na izmjene postava muzeja u Jasenovcu, te “dnevnopolitičkih događanja vezanih uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.