AFP: Hrvatskom se širi neonacistička ustaška nostalgija

Vijesti 29. tra 201617:21 > 17:30
Grgo Jelavic/PIXSELL

"Nostalgija za nacističkom prošlošću, preziranje nacionalnih manjina i pritisak na medije: hrvatski aktivisti kažu da je netolerancija u alarmantnom porastu od dolaska nove konzervativne vlade", početak je današnjeg članka agencije AFP u kojem se bave situacijom u Hrvatskoj.

U članku  navode posljednji primjer komemoracije u Jasenovcu, za koju kažu da su je bojkotirali “bijesni Židovi, etnički Srbi i antifašističke grupe”, prenosi Index.

“Bojkot je bio hrabra i ispravna odluka u sjeni porasta neonacističke ustaške nostalgije koja se širi Hrvatskom”, citira poznata agencija riječi Efraima Zurrofa iz Centra Simon Wiesenthal.

Iako je takozvana ustaška Nezavisna Država Hrvatska bila nacistička marioneta, a u kojoj je ubijeno stotine tisuća Srba, Židova, Roma i ostalih, njeni moderni simpatizeri vide je kao preteču današnje Hrvatske, stoji nadalje u članku.

Povjesničar Tvrtko Jakovina za AFP je rekao kako je umanjivanje i relativiziranje ustaških zločina odavno prisutno, ali je “sada penetriralo u kabinet ministra i medije”. Naravno, u kontekstu politike AFP-ov članak spominje Ministra Zlatka Hasanbegovića nazvavši ga “navodnim simpatizerom Ustaša”.

“Novi dokumentarac o logoru Jasenovac, kojeg su Židovi nazvali pokušajem revizije mračne prošlosti, hvaljen je od strane Hasanbegovića kao najbolji način za osvijetliti kontroverzne dijelove hrvatske povijesti”, dobro je upućena agencija AFP u zbivanja u Hrvatskoj.

AFP se prisjetio i nogometne utakmice u Osijeku protiv Izraela na kojoj se skandirao ustaški pozdrav Za dom spremni. U tom kontekstu spominju premijera Oreškovića koji je “kritiziran jer nije reagirao na ustaški pozdrav”.

“Dan poslije, vlada je osudila simbole totalitarnih režima bez da se ogradila pojedinačno od Ustaša, piše AFP.

“Konačno su i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Orešković osudili ustaške zločine nakon što im je u posjet došao specijalni izaslanik SAD-a za pitanja holokausta”, nadalje se navodi u članku.

U članku se bave i prošlim parlamentarnim izborima u vezi kojih kažu kako HDZ nije uspio polučiti potpunu pobjedu. Spominje se sukob Milijana Brkića i Milorada Pupovca od prije mjesec dana, a prisjetili su se i prosvjeda koje su predvodili Velimir Bujanec i Marko Jurič u kojem su se, kako su napisali, uzvikivali ustaški pozdravi, a policija nije reagirala.

Na samom kraju članka spominje se i sve veći utjecaj crkve.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.