Bitorajac: Mračna strana sve više dobiva krila

Vijesti 08. svi 201618:16 > 18:27
N1

Gost Dnevnika N1 bio je Rene Bitorajac koji je u foksu javnosti ušao kad je objavio obradu pjesme 'Mi Hrvati'. Od tada ovaj glumac prima prijetnje i izaziva reakcije raznih medija i javnosti.

Jeste li imali u primisli ovo što se dogodilo kad ste išli ovo objaviti?

Pa ni blizu s obzirom da spot nije rađen za nikoga nego je nastao na inspirativnoj bazi. Naravno da nisam očekivao ovakve reakcije. Pjesma je satirična i autoironična. Tko je shvatio, shvatio je, a tko nije i neće. Ali svakako sam s tom pjesmom očito dodirnuo bit i taknuo u osinje gnijezdo.

Nije vođena nikakvim ideološkim predzankom. Idelogija je teža tjelesna ozljeda duha, ali jedni su se malo više prepoznali nego drugi.

Neki kažu da je pjesma osveta jer vaše kazalište nije dobilo novac od Ministarstva kulture.

Onaj koga je to pogodilo naći će svaki način da nađu uzrok i da budu posljedice po mene što gore. Tko poznaje moj rad i prati me u startu bi zaključio da to nije tako.

Na jednom portalu pročitao sam da su moji lobisti bili kod ministra kulture. Ja moram reći da sam ja u ovome sam i nisam bio kod ministra. Kod gradonačelnika sam bio prije 7 dana i predstavio mu program mog kazališta i dobio sam podršku u obliku programskog financiranja.

Često ste u svojim predstavama progovarali o društvu, a nije bilo dosad ovakvih reakcija.

Rastužuje me na ovaj jedna hrvatski način da je sve više podijeljena zemlja i ova jedna mračna stana sve više dobiva krila. Ja sam umjetnik i time ću se i dalje baviti. Ja u ulogama mogu biti četnik i partizan i ja ću nastaviti svoj rad – ovo mi daje krila.

Je li vam sada žao s obzirom na prijetnje koje dobivate?

Ne. Sad shvaćam da bih kao umjetnik trebao nešto reći. S ovom pjesmom sam možda prekinuo ovu štunju. Ove novine koje slikaju moju adresu i prozor i po fejsu prijete mojoj djeci i majci to je stup primitivizna. Ja ću sve poduzeti da zaštitim svoju obitelj.


N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.