Velika anketa: SDP pobjeđuje u II. izbornoj jedinici

Vijesti 08. lip 201619:10 > 19:16
N1 (ilustracija)

Evo kako bi se aktualna politička situacija rasplela u VI. izbornoj jedinici u slučaju ponovljenih parlamentarnih izbora. Rezultati su ovo ankete RTL-a koju Promocija plus provodi za RTL i Jutarnji list.

RTL donosi rezultate za II. izbornu jedinicu koja obuhvaća istočni dio Zagrebačke županije, Koprivničko-križevačku županiju, Bjelovarsko-bilogorsku županiju i istočni dio Grada Zagreba.
Birališta su i dalje uvjerljivo prvo, za veliku većinu i jedino rješenje za izlazak iz ove političke zavrzlame.

Protiv ponovnog zaokruživanja na novim izbornim listama je samo 20 posto ispitanika, a više od 66 posto upravo to priželjkuje.  I to što prije, dakle prije ljetne saborske stanke. U II. izbornoj jedinici je nešto veći postatak za opciju u rujnu, a malo je onih koji bi čekali do kraja godine.

SDP pobjednik u II. izbornoj jedinici

Trenutačno u II. izbornoj jedinici pobjeđuje SDP! Uz njih je 29 posto ispitanika. HDZ je na 21, a ŽIVI ZID je i ovdje preoteo poziciju treće snage. MOST pada na manje od 7 posto, a u studenom su imali dvostruko više. No u toj izbornoj jedinici u igri ostaju i HSS i stranka Milana Bandića.

U mandatima, to znači da SDP ima 6, HDZ 4, ŽIVI ZID, MOST, HSS i Bandićeva stranka po jedan mandat. HNS, a još manje HSLS, nisu ni blizu izbornog praga, ali u II. izbornoj jedinici imamo više od 16 posto neodlučnih i svakako važnih za kasnije slaganje političkih karata.

Ima promjena

SDP umjesto 4 osvaja 6 mandata, ali gube tada koalicijski mandat HNS-a temeljem kojeg je Anka Mrak Taritaš postala zastupnica. HDZ bi ponovno osvojio 4 mandata, ali HSLS, njihovi partneri iz Domoljubne koalicije – gube mandat. S druge strane, HSS, koji je formalno izišao iz te koalicije, i samostalno bi dobio svog predstavnika u Saboru. Baš kao što bi i do saborskih klupa ponovno stigla i Bandićeva Sandra Perković. Neizbježni ŽIVI ZID i ovdje dobiva zastupnika, dok MOST s dva pada na jednog.

26 posto ponovno bi zaokružilo MOST

U II. izbornoj jedinici se jasno vidi da od bivših MOST-ovih birača najviše profitira ŽIVI ZID, ali i SDP! Samo 26 posto ponovno bi zaokružilo MOST, a po 15 posto prešlo je SDP-u i Sinčićevu timu. I nakon devet obrađenih izbornih jedinica, 126 zastupnika stiglo je do naše sabornice. Od toga 51 SDP-ov, 44 HDZ-ovih. MOST je na 11 mandata, a ŽIVI ZID ima čak 10. IDS ostaje na 3, HDSSB, HNS i Bandićeva stranka imaju po 2 zastupnika, a svoj prvi mandat dobio je i HSS.

Na karti zasada SDP prelazi u vodstvo jer je pet izbornih jedinica obojano njihovom crvenom, dok je plavih HDZ-ovih četiri, donosi RTL.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.