Pusić: Zašto su, bez provjere, pustili vozača među ljude?

Vijesti 15. srp 201618:05 > 18:10
Pusić

U Dnevniku smo u petak ugostili bivšu ministricu vanjskih poslova i kandidatkinju za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda Vesnu Pusić, a glavna tema bio je napad u Nici u kojem je živote izgubilo najmanje 84 ljudi, dok ih je preko 200 teško ranjeno.

Kao jedan od propusta navela je činjenicu da napadač, koji je vozio kamion, nije provjeren prije ulaska na područje puno ljudi, odnosno nije mu provjeren teret koji je vozio.

Mnoge su zemlje na udaru, i cijela Europa je na udaru, kazala je Pusić koja je izrazila i sućut Francuskoj.

“Nemam riječi kako opisati ovaj događaj. Neću spominjati sve zemlje koje su bile na udaru jer čovjek ima neugodan osjećaj da koju god zemlju spomeneš – da bi baš ona mogla biti sljedeća meta. No, znamo da su i europske i izvaneuropske zemlje napadane, a ovo je naročito dijabolično s obzirom na mjesto i način na koji se dogodilo. Uglavnom se radi o ljudima koji su rođeni u tim zemljama, a neki su se državljani radikalizirali preko interneta. Međutim, trenutačno se najopasnijim čine tzv. ‘vukovi samotnjaci‘, gdje nije potrebna posebna organizacija, nego se jedan čovjek iz svojeg ludila ili frustracije, odnosno neke perverzne potrebe za uništavanjem, uputi u ovakav događaj”, rekla je.

Pusić kaže da je to najopasnije jer je puno teže predvidjeti takvo ponašanje. Rješenje nije zatvaranje granica, kaže Pusić. “To su ljudi rođeni u tim zemljama. To bi bila apsolutna pobjeda terorista. Oni napadaju drugačiji način života, razinu slobode i multikulturalnosti… Nešto što žele istrijebiti.” Nikad se, kaže, niti jedna sloboda nije branila ukidanjem slobode.

“Kako čovjeku s kamionom vjerovati na riječ o tome što se nalazi u njemu?”

“U ovom slučaju je nevjerojatno da je čovjek imao pun kamion oružja, da je mogao reći da vozi sladoled i da su mu vjerovali na riječ. Sustav mora funkcionirati, pogotovo u ovakvim situacijama. Ne terorizirati građane, nego funkcionirati. Neki bi ovdje lako mogli reći – Idemo ograničiti slobode. Ne, baš suprotno, idemo da policija radi svoj posao!”, kaže Pusić.

Naglasila je da je važno da građani pristanu na veću sigurnost, čime bi se i države ponašale drugačije u postavljanju snaga sigurnosti. Smatra da ovo nije posao Ujedinjenih naroda, već Europske unije.

“EU ima snagu da se bori protiv toga, to je pitanje zajedničkih građana i neke zajedničke policije. Ovaj loš događaj u Velikoj Britaniji, tj. Brexit, s druge strane proizvodi suprotan efekt. Svi su se odjednom stišali, osobito krajnja desnica, jer su se prepali ovog što vide, ne znaju što će se dogoditi jedinstvu zemlje… I u tom pogledu, u ostatku Europe, postoji spremnost na zajedništvo baš u ovakvim stvarima poput obrane od terorizma.”

“Nama se to ne može dogoditi” 

Kaže da nitko, pa ni Hrvati, ne trebaju strahovati, već zajednički raditi. “Nitko se ne može obraniti sam. Kod nas je drugačije jer nemamo ljude iz Hrvatske, a koji se osjećaju drugačijima, ali ako imate društvo koje ne vodi računa o tome i nama se može to dogoditi”, smatra Pusić. “Moramo surađivati sa zemljama u okruženju i s drugim europskim državama, osobito u policijskim i zaštitnim procesima.”

Na pitanje o unutarnjim političkim pitanjima, Pusić kaže da je pred svake izbore uvijek isto – pitanje je tko će gdje i s kim. “U HNS-u nije zaiskrilo. Bit će 24 čovjeka iz HNS-a na listama.”

Za Stjepana Mesića rekla je, kroz osmijeh, da bi bilo dobro da se opet kandidira za predsjednika države, odgovarajući na pitanje o njegovom povratku u aktivnu politiku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.