'Most će diktirati uvjete što je apsurd, ali je logično'

Vijesti 20. srp 201612:16 > 12:27
Patrik Macek/PIXSELL

U Novom danu političku situaciju i odnose između stranaka uoči izbora analizirala je Tihana Tomičić, novinarka Novog lista.

Kakvu poruku slučaj ‘Catering’ šalje biračima?

Mogla bi to biti glavna tema kampanje. Mediji pišu da je prve informacije o tome pustila oporba. Nakon toga je iz MUP-a pušteno koliko se u prošlom mandatu trošilo. Ljudi su na to osjetljivi. To jest populistička tema koja je isforsirana.

Procurila je i informacija da je MIlanović bio na ispitivanju u USKOK-u zbog sumnjive transakcije. SDP dobro stoji, ima prednost 10 posto po anketama. Što se tu može dogoditi?

Možda se mislilo da ova kampanja neće biti prljava. Vidmo da će se kampanja okrenuti na sukob interesa, trošenje javnog novca. Bit će dosta curenja, ovo je tek početak. Most pokazuje da želi napad na Milanovića. Petrov je rekao da mu je cilj nakon Karamarka maknuti Milanovića. Njemu će se s Mostom biti teško nositi jer bi im on nakon izbora mogao trebati. Očekujem da će MUP, koji je pod kontrolom Orepića i Mosta, i dalje puštati informacije.

Kad je riječ o Mostu, oni tvrde da neće biti nikakve suradnje, ali je predvidljivo da će morati surađivati. Zanimljivo je kad je Petrov rekao da je možda moguća suradnja s SDP-om ako dođe do promjene u  vrhu stranke.

To je izravna poruka da neće s SDP-om dok je Milanović tu. To izgleda kao misija – prvo ćemo maknuti Karamarka pa Milanovića, ali to neće ići tako lako. Most će na neki način diktirati uvjete kampanje i postizborne dogovore što je apsurd. Ali kad se vidi broj razočaranih birača to ima logike. Sad imamo proces da će se borba na izborima svesti za birače centra. Jako će puno ovisiti kako će se postaviti ti birači.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.