Mirković: Hasanbegović je želio držati sve pod uzdama

Vijesti 30. srp 201610:22 > 10:29
N1

Gost Novog dana bio je Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala.

“Uvjeren sam da je ova godina na Festivalu ona o kojoj će neki budući učenici učiti u čitankama. U Hrvatskoj samo imali jednu burnu političku godinu, a Europa ide u nepredvidivom pravcu. Kroz filmove smo pokušali prikazati kako jača radikalizam u Europi”, kaže Mirković.

 Kao i ranijih godina, ističe, programu Festivala želio se dati političkii i aktivistički kontekst, s tim da su sada ljudi u publici, smatra, znatno opušteniji oko podjela u društvu.

Mirković je komentirao situaciju na našoj političkoj sceni, ali i činjenicu da je resor kulture vodio čovjek koji je ulazio u sukobe s kulturnjacima.

“Mi nismo osjetili posljedice te činjenice, jer smo ostali autonomni od politike. Hasanbegović je pokazivao namjere da tu autonomiju samnji, a to je glup i nepotreban potez, čemu potreba da se sve drži pod uzdama. Sve je to izgledalo kao da učiteljica drži pod nadzorom djecu, a nema nikakve suradnje”, komentirao je Mirković kratki mandat ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

“Taj se čovjek uopće ne pojavljuje u kulturnim krugovima, ta situacija nekolaboracije je nešto što je neodrživo. Imamo situaciju da na čelu kulture sjedi čovjek koji će kazniti one koji su bili privilegirani, a nije jasno koji je njegov program i koncept”, kaže Mirković.

Što se tiče ovogodišnjeg programa festivala, Mirković zaključuje da je izrazito zadovoljan iako još nema uvid u odjeke izvan Motovuna, ali, ističe, publika je maksimalno popratila sve prikazane programe.

“Osim prošle godine, ne sjećem se kada je bilo bolje”, kazao je Mirković.

Na pitanje što bi mogao izdvojiti iz ovogodišnjeg programa MFF-a, Mirković kaže da mu je to jako teško. No, istaknuo je kako je iz godine u godinu vidljiv tehnološki napredak. Tako je ove godine Festival otvorio film koji je u potpunosti snimljen mobitelom, a u završnici će biti prikazan i prvi film za koji je scenarij napisala umjetna inteligencija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.