'Tko ne radi dobro, morat će tražiti posao drugdje'

Vijesti 08. ruj 201611:51 > 11:58
N1

U završnom dvoboju političkih stranaka u organizaciji Hanza medije i Hrvatske udruge poslodavaca gospodarske programe u zagrebačkom hotelu Esplanade sučeljavaju gospodarski stručnjaci Narodne koalicije i HDZ-a.

Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, u uvodnom izlaganju upozorila je da su u predizbornoj kampanji reforme opet pale u drugi plan.

“Čuli smo brojna hrabra i grandiozna obećanja, a malo uvjerljivih objašnjenja koja ulijevaju sigurnost da u ostvariva”, naglasila je Deranja. Dodala je da politika konačno mora shvatiti da je na njoj odgovornost da Hrvatska bude zemlja u kojoj se dobro živi.

Prva rasprava povedena je na temu ključnih gospodarskih mjera za ubrzavanje gospodarskog rasta.

“Izmijenit ćemo Zakon o porezu na dohodak i Zakon o PDV-u što znači da ćemo povećati neoporezivi dio plaće te smanjiti stopu PDV-a na poljoprivredne proizvode na 13 posto i smanjit ćemo stopu na uslugu smještaja u turizmu na 13 posto”, rekao je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

Dodao je da će povećati naknade za mlade koji prolaze stručno osposobljavanje, nastaviti kurikularnu reformu te donijeti novi Zakon o potrošačkim kreditima koji će dužnicima omogućiti lock out (predavanje nekretnine banci uz prekid ugovora o kreditu).

Ivana Maletić iz HDZ-a rekla je da povećati neoporezivi dio plaće na 3.750 kuna i smanjiti najviše stope poreza na dohodak na 36 posto.

“Porez na dobit smanjit ćemo za male poduzetnike na 12 posto, uvest ćemo nižu stopu PDV-a na repromaterijal u poljoprivredi te za dječju hranu, a opću stopu ćemo smanjivati u drugoj i četvrtoj godini”, kazala je Maletić.

Kada je riječ o teritorijalnom preustroju, Hajdaš Dončić najavio je nastavak decentralizacije i kretanje na funkcionalno spajanje općina i gradova, i to za općine koje nemaju dostatan kapacitet da budu fiskalno samoodržive. ‘Broj županija smanjit ćemo na 13 do 15 u srednjem roku’, zaključio je Hajdaš Dončić.

Maletić je naglasila da će HDZ uvesti kriterije izvrsnosti u javnu upravu.

“Oni koji uspješno rade, bit će nagrađeni, oni koji ne, morat će naći posao negdje drugdje”, rekla je Maletić.

Dodala je da broj županija neće mijenjati, ali će postići konkurentnost praćenjem uspješnosti poslovanja lokalnih jedinica.

Maletić je rekla da će u izmjene ići i dogovoru sa sindikatima.

“Sve se može kad se hoće, moramo to učiniti”, zaključila je.

Kada je riječ o fiskalnoj konsolidaciji, tehnički ministar financija Zdravko Marić rekao je da su već pokazali kako se to radi.

“Fokus smo stavili na rashodovnu stranu proračuna i nismo mijenjali porezne propise. Uspjeli smo zaključati rashode i svaki višak ide na smanjenje deficita”, rekao je Marić.

SDP-ov Boris Lalovac rekao je da je vlada Zorana Milanovića smanjivala rashodnu stranu.

Kada je riječ o povećanju plaća u državnom sektoru, Hajdaš Dončić je rekao da će Narodna koalicija poštovati ugovore sa sindikatima i pokušati odgoditi povećanje plaća za godinu dana, piše tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.