Završio sastanak Mosta i HDZ-a: Imamo pozitivne dojmove

Vijesti 13. ruj 201609:29 > 16:49
N1

Pregovori HDZ-a i Mosta oko sastavljanja nove saborske većine počeli su u središnjici HDZ-a malo nakon 17 sati.

Pratite razvoj događaja o početku postizbornih pregovora na našem portalu:

21:31 Završio sastanak Mosta i HDZ-a.

”Ono što smo tražili za jamstva o tome smo samo razgovarali. To je zalog buduće suradnje. Sljedeći tjedan se sastajemo. Imamo pozitivne dojmove i nadamo se da će se tako nastaviti”, kazao je Petrov.

”Svi mi vučemo određene posljedice odnosa. Trenutno nemam utisak da nešto ne odgovara, povjerenje se treba graditi”, rekao je Petrov.

Plenković je kazao kako očekuje službene rezultate DIP-a.

”Izbjeći ćemo scenarij s prošlih izbora. Hrvatska nema puno vremena čekati. Sljedeći sastanak je u ponedjeljak u 15 sati”,rekao je Plenković.

VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE.

18:55 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao je intervju za RTL u središnjici HDZ-a za vrijeme sastanka Mostovog i HDZ-ovog pregovaračkog tima.

”Naši suradnici, Jandroković i ostali u pregovaračkom timu, razgovaraju s Petrovom i drugim kolegama. Cilj mi je postaviti temelje za oformljavanje nove vlade.

Ovo su razgovori o tome kakav je novi HDZ kojeg mijenjam i koji je pobjednik izbora. Prema Mostu imamo puno respekta i želimo da, ako je to moguće, dogovorimo suradnju s njima i drugim partnerima. Razgovaramo o ovih sedam točaka i tražimo pojašnjenje”, kazao je Plenković za RTL.

”Ja bih 20 dana iskoristio da sve što je pred nama riješimo na vrijeme i ne vidim nikakvu dramu da to mora biti sutra”, kazao je Plenković.

”Uspostavili smo kontakte i s HNS-om, ali nije bilo razgovora o koaliciji”, rekao je.

Više o tome pročitajte OVDJE.

18:00 Jedan od uvjeta Mosta za novu Vladu je uvođenje isključivog gospodarskog pojasa. Prije izbora i HDZ i SDP su govorili kako tu postoje međunarodni, tehnički i pravni problemi.

Hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić jedna je od onih koja u Bruxellesu puno radi po pitanju ribarstva i ribara.

“U roku tri mjeseca mjeseca nakon pokretanja inicijative Ruže Tomašić u Europskom parlamentu dobili smo zeleno svjetlo EK-a. U odgovoru je pisalo da je proglašavanje isključivog gospodarskog pojasa ostaje u nadzoru članica. Članice suvereno mogu odlučiti suglasno Konvenciji UN-a o moru. Tek nakon što država članica proglasi isključivi gospodarski pojas te vode postaju vode EU”, rekao je za N1 Mate Mijić, voditelj ureda Ruže Tomašić.

Više o tome pročitajte OVDJE.

17:50 “Što se događa u pozadini često bude suprotno onome u javnosti. Most pokazuje zube da su ušli u pregovore da bi dišli do rezultata, da im nije cilj biti oporba. O Mostu odlučuju i ljudi koji nisu na površini i medijima, a imaju veliki utjecaj”, komentirao je novinar N1 televizije Ivan Hrstić.

Više o tome pročitajte OVDJE.

17:30 Naš reporter Antonio Zavada javlja kako se očekuje da bi sastanak trebao trajati do 18:30 sati.

17:15 Iako nije došao u društvu s Božom Petrovom i Miroslavom Šimićem, na sastanak je došao i Ivan Kovačić

17:05 Božo Petrov i Miroslav Šimić stigli u središnjicu HDZ-a. Prije ulaska nisu davali nikakve izjave.

16:50 Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za Globus komentirala je odluku Zorana Milanovića da se ne kandidira na sljedećim unutarstranačkim izborima u SDP-u. Više o tome pročitajte OVDJE.

16:30 Predsjednik HSS-a Krešo Beljak, izjavio je u utorak Hini kako je sigurno da HSS neće biti dio buduće Vlade, jer su birači tako rekli, a u tom ga smislu nije kontaktirao ni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Više o tome pročitajte OVDJE.

14:53 Božo Petrov, Ivan Kovačić, Miroslav Šimić i Robert Podolnjak prisustvovat će sastanku s HDZ-a u 17 sati. Kako N1 doznaje iz Mosta, oni će pregovarati s HDZ-om o jamstvima. Podsetimo, HDZ-ov tim čine Davor Ivo Stier, Andrej Plenković, Goran i Zdravko Marić, Ivana Maletić, Gordan Jandroković te Davor Božinović. Savjetnik im je Vladimir Šeks.

13:20 “Razgovarao sam s g. Petrovom, čestitao sam mu na izvrsnom rezultatu Mosta i dogovorii smo da danas da u 17 sati započnu pregovori između HDZ-a i Mosta”, kazao je Plenković ispred središnjice HDZ-a, o čemu čitajte OVDJE.

11:52 ‘Nema šanse da HSS-ovac pretrči na stranu HDZ-a’, kazao je predsjednik HSS-a, Krešo Beljak za N1. Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

11:45 ‘S Mostom ne bih ni u crkvu’, kazao je za N1 Stipe Gabrić Jambo (HSS). Više pročitajte OVDJE.

11:42 ‘Bojim se da Most baš i ne razumije riječ – odgovornost’, kazala je Anka Mrak Taritaš (HNS) za N1. Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

11:15Orsat Miljenić demantirao je da će se kandidirati za predsjednika SDP-a. Neslužbeno se doznaje da se kandidirati neće ni Siniša Hajdaš Dončić i Mirando Mrsić, a neće niti Gordan Maras.

10:49 ‘Očekujem da SDP-ovci jasno zatraže moj povratak’, poručila je bivša SDP-ovka Aleksandra Kolarić u razgovoru za N1, koji možete pročitatiOVDJE.

9:15 SDP-ovac Gordan Maras objavio je kako se neće kandidirati za predsjednika SDP-a. Više pročitajteOVDJE.

9:50 U stranačke prostorije stigao je i Andrej Plenković. “S Petrovom sam se čuo oko nekih stvari, ne oko izbora”, kazao je Plenković ispred središnjice HDZ-a. Cijelu izjavu pročitajte OVDJE.

9:35 Glavni tajnik HDZ-a Gordan Janndroković na pitanje N1 je li moguća suradnja s HSS-om i HNS-om, kazao je: “Most je politička opcija koju smo najviše spominjali tijekom kampanje”. Cijelu izjavu pročitajte OVDJE.

9:30 Kako nam je javio Mešanović, Andrej Plenković još nije stigao u središnjicu stranke. Dan ranije se u zagrebačkom ogranku stranke, podsjetimo, održavala višesatna sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Plenković je nakon te sjednice poručio kako će HDZ diktirati tempo pregovora i da neće pristati na ulimatume i uvjete, čime je poslao poruku čelniku Mosta Boži Petrovu. Najbitnija je, pak, poruka da ne pregovaraju samo s Mostom.

Za tu je svrhu formiran i poseban pregovarački tim u kojem su Davor Ivo Stier, Andrej Plenković, Goran i Zdravko Marić, Ivana Maletić, Gordan Jandroković te Davor Božinović, podsjeća Mešanović, navodeći da ipak nije realno da će oni biti angairani za sastavljanje parlamentarne većine, koja ne uključuje Most. Naime, pored Mostovih 13 mandata, uz koje bi HDZ pridobio i nacionalne manjine, u Saboru im za pregovore preostaju dva zastupnika Milana Bandića 365 te osam mandata antisistemske Jedine opcije, što bi takvu eventualnu Vladu činilo iznimno nestabilnom. No, mediji su se zato raspisali o tome da HDZ nastoji pridobiti stranke Narodne koalicije, odnosno HSS, koji se selio s lijevog na desno više puta u zadnjih dvadesetak godina, ali i s HNS-om, koji ima devet mandata.

Objavljeno je tako da su s HDZ-om već kontaktirali Ivan Vrdoljak i Srećko Ferenčak iz HNS-a, međutim, pojedini su HNS-ovci to demantirali u neslužbenim izjavama za N1.

“U HNS-u nam kažu kako ne planiraju u koaliciju s Mostom ni s HDZ-om te da se radi o spinu samog HDZ-a kako bi oslabili poziciju Mosta u pregovorima”, zaključuje naš reporter.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.