I HDZ i Most imaju alternativu – Plenković HNS, Petrov SDP

Vijesti 22. ruj 201610:13 > 10:22
Petar Glebov/PIXSELL

U HDZ-u su i dalje ustrajni da im je glavni strateški partner Most i da s tom opcijom žele formirati stabilnu Vladu, bez obzira na to što su podrškom HSS-a već došli do 76 mandata bez Mosta (nedostaju im dva iz koalicije Milan Bandić – Reformisti što je skoro gotova stvar).

Kad bi se pridodao i mandat Željka Glasnovića (dijaspora), to je 77 mandata, a kad bi u kalkulaciji bili i Ivan Lovrinović i Ivica Mišić (sada u koaliciji sa Živim zidom), brojka bi se popela na 79 mandata bez Mosta.

U HDZ-u dodaju da im je dobrodošla i svaka druga podrška u Saboru, ali koja ih ne obvezuje na dijeljenje funkcija u izvršnoj vlasti. Ipak, oni neformalni izvori iz HDZ-a, upućeni u sva zbivanja, kažu da eventualna podrška drugih stranka (a tu se primarno misli na HNS koji ima 10 mandata s manjincem Kajtazijem) i njihova uloga u budućoj vlasti ovisi o tome hoće li se Most dogovoriti s HDZ-om.

“Najrealnije je da se dogovorimo s Mostom i da formiramo Vladu. Ali ako Most “iskoči”, onda će ostali mogući partneri reći svoje”, rekao je izvor iz HDZ-a za Večernji list.

Poznato je da su postojali kontakti između HNS-a i HDZ-a, da su pojedini utjecajni HDZ-ovci kontaktirali određene članove Predsjedništva HNS-a nakon izborne noći. HNS-ovci sada jasno poručuju da oni u savezništvo s HDZ-om neće ići, ali recentna zbivanja pokazuju da je sve moguće.

Ne treba isključiti ni opciju da za stol sjednu Most i SDP, odnosno Narodna koalicija. Iako drži da je to nemoguće, u slučaju da SDP krene u sastavljanje vlasti, HSS će se, kaže Beljak, vratiti na “staru stranu”. Narodna koalicija ima samo 54 mandata, ali s Mostom koji je sada na 14 mandata, a misle da bi mogli još i rasti, jasno je da i tu “matematiku” ne treba do kraja odbaciti.

“Jasno je da se pregovori Mosta i HDZ-a kompliciraju. Ovaj manevar HSS-a, bez obzira s čije strane podvala dolazi, stavlja Most u novu situaciju. Mi smo se izmaknuli iz priče jer smo procijenili da nemamo šansi za sastavljanje Vlade, ali nikad nismo rekli da nismo otvoreni za razgovore”, rekao je član vodstva SDP-a.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina prvi je u SDP-u nakon izbora kazao da je Milanović prebrzo “bacio koplje u trnje” i da je trebao pokušati sastaviti većinu.

“U politici nikad ne reci nikad, ali u situaciji u kojoj je SDP krenuo u unutarstranačku priču ta je opcija teško izvediva. Brojke nisu na našoj strani. A i ne vjerujem da će Plenković ponoviti grešku našeg mandatara i trgovati na sve strane” smatra Komadina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.