Šimić: Runtić će biti u Klubu, ali ne i član Mosta

Vijesti 22. ruj 201614:45 > 14:58
N1

Mostovac Miroslav Šimić komentirao je dolazak Hrvoja Runtića u Klub zastupnika Mosta.

“Mogu reći da nam je drago da Klub Mosta nezavisnih lista ima još jednog svog člana unutar parlamenta, a to je gospodin Runtić”, kazao je Miroslav Šimić. “On će u budućnosti surađivati s Mostom na način da će biti član našeg kluba, neće biti član Mosta, imat će svoj neovisan stav unutar našega kluba, ali ćemo surađivati oko svih onih važnih zakona koje Most priprema. Jedan od njih je i Ovršni zakon, oko kojega smo s njim već razgovarali. Danas smo o tome razgovarali s kolegama iz HDZ-a, ali smo prije toga uključili sve one sugestije gospodina Runtića”, rekao je Šimić.

Objasnio je da Runtić ulazi u Klub Mosta upravo iz razloga saborske procedure. “Za pojedine prijedloge trebate imati i Klub i podršku više zastupnika. Jednostavno je lakše funkcionirati unutar kluba. On kao nezavisni zastupnik ne može osnovati svoj Klub i nije ništa neprirodno, ustvari, u pravilu se događa da se zastupnici ili manjina ili nezavisni zastupnici koji su sami, pridružuju drugim klubovima”, rekao je Šimić.

Most, osim s Runtićem, razgovara s drugim izabranim zastupnicima. “Ali razgovaramo s njima ne na način da se bilo tko od njih pridruži Mostu, nego da eventualno podrži one zakonske prijedloge koje Most namjerava uputiti u saborsku proceduru”, objasnio je Šimić.

Nije točno da je 15. zastupnik gotova stvar. Razgovori su u tijeku i ne bi bilo fer da sad govori o imenima, kazao je Šimić. “U slučaju Runtića, radi se o jednom zastupniku koji je nezadovoljan onim što se dogodilo unutar stranke čiji je on bio kandidat, ali želi podržavati Mostove zakonske prijedloge”, rekao je Šimić.

Most ne razgovara s manjinama neovisno od HDZ-a. “Most ima kontakte s pojedincima, nismo imali nikakve niti formalne niti službene razgovore s predstavnicima manjina. Imale su ga kolege iz HDZ-a i koliko sam mogao vidjeti iz njihovih dosadašnjih izjava, oni namjeravaju podržati buduću hrvatsku vladu. Ja se nadam, ako pregovori budu išli u dobrom tijeku, da će to biti vlada HDZ-a i Mosta”, rekao je Šimić.

O dijeljenju ministarstava, kao niti o kadroviranju nije bilo riječi na sastancima među potencijalnim partnerima, otkrio je Šimić. “Mi smo dosad razgovarali o 7 točaka koje Most traži da se usvoje nakon konstituiranja Sabora. Nismo razgovarali o kadrovskim rješenjima. Nismo razgovarali o strukturi Vlade. Most ima svoje stavove o tome, međutim, komunicirat ćemo ih našim potencijalnim partnerima za stolom, ne preko medija. Nismo razgovarali o Ministarstvu gospodarstva, niti o jednom ministarstvu nismo razgovarali”, rekao je Šimić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.