'Predsjednica se napila krvi Zoranu Milanoviću'

Vijesti 02. lis 201609:03 > 09:59
N1

Prve postizborne konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i pregovore HDZ-a i Mosta u Točki na tjedan komentirali su novinar i kolumnist Novog lista Tihomir Ponoš te kolumnist 24 sata Tomislav Klauški.

“Sve te konzultacije su naprosto bile bespotrebne i služile da neki akteri popune medijski prostor. Znalo se da nitko nema te potpise koji ne postoje nigdje u Ustavu, nego su postali praksa. Bila je to promenada i kava kod predsjednice,” smatra Tihomir Ponoš.

Iz SDP-a su na konzultacije stigli Milanka Opačić i Siniša Hajdaš Doničić, a predsjednica ih je pozdravila na neobičan način. “A nema Zorana?”, upitala je Grabar Kitarović.

“Predsjednica se napila krvi Zoranu Milanoviću, makar malo jer joj nije htio čestitati kad je pobijedila niti se rukovati na konzultacijama prošle godine. Bilo je pomalo neobično što Milanović nije došao, još uvijek je predsjednik stranke. Ako propadnu pregovori HDZ-a i Mosta, on bi vjerojatno bio drugi mandatar, a već je objesio kopačke o klin”, kazao je Tomislav Klauški.

Neslužbene informacije iz HDZ-a i Mosta govore kako pregovori baš i ne napreduju glatko. Ustav propisuje da u tom slučaju mandat dobije stranka s drugim najboljim rezultatom. To je SDP, no tko je ta osoba u SDP-u pita se Klauški: “Opačić i Hajdaš Dončić? To je čudna situacija. Milanović je zapravo osudio HDZ i Most da oni moraju sastaviti Vladu Andrej Plenković i Božo Petrov, a pogotovo Petrov, nemaju previše manevarskog prostora nego formirati Vladu”.

S obzirom da se SDP posvetio samome sebi i unutarstranačkim izborima, hoće li Plenković vladati u miru i hoće li imati opoziciju?

“Neće baš tako dugo biti miran. Za dva mjeseca ćemo znati kompletno novo vodstvo SDP-a, taman u vrijeme kad će se raspravljati o proračanu. HNS i neke druge, koje nemaju unutarstranačke probleme, su se već počele pripremati za lokalne izbore. Koliki će biti nemir u opoziciji ovisi o tome koga će u SDP-u izabrati”, mišljenja je Ponoš dok je Klauški naglasio da SDP nikad nije bio opozicija koja je rušila Vladu.

“Najveća opozicija će sada ući u Vladu – Most.”

Lokalni izbori će biti faktor i za Most jer se uglavnom konfrontiraju s HDZ-om.

“Već dugo se nagađa o tome i gledalo se prema lokalnim izborima. Oni uglavnom grabe glasače iz istog lonca. U IX. i X. jedinici će biti žestoki rat. Mostu je u neku ruku važnije sačuvati ognjište nego biti nacionalna vlast. Primarno im je zadržati matična sjedišta jer ako ih izgube oni sebi režu granu na kojoj sjede. Most bi volio biti opozicija, ali ne formalno. Htjeli bi da dobiju ministarstva, predsjednika Sabora, ali i da ih ljudi gledaju kao nekoga tko drži HDZ na uzici”, rekao je Klauški.

Kao glavni Plenkovićev problem Klauški vidi gdje smjestiti Božu Petrova.

“Mislim da se tjedan dana više bavimo što ćemo s Petrovom. Moramo ga udomiti negdje. Htio bi na mjesto predsjednika Sabora. Plenkoviću je problem gdje ga staviti. Oportunije bi mu bilo da je u Vladi, jer ona je Plenkovićeva i tu mu se nitko neće moći politički suprotstaviti.”

Ponoš smatra da je najbitnije da mu se da nekog posla: “Karamarku i Petrovu bilo je dosadno jer nisu imali resor pa su radili spačke jedni drugome”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.